Fíky, ovoce

Čestvé fíky natrhané přímo z fíkovníku obsahují cca 70- 80% vody, jsou zdrojem minerálů sodíku, draslíku, hořčíku, vápníku a fosforu, vitaminu, Sušené fíkynapř. provitamín A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, malé množství vitamínu C, bílkoviny, aminokyseliny, pektiny, organické kyseliny, vlákninu, fermenty, slizy a 20 až 26% sacharidů. Fíky obsahují až 75% sacharidů, 6% bílkovin, asi 1% tuků. Sušené fíky obsahují v ideálním případě kolem 17 % vody, přibližně 57 procent cukrů a zbytek tvoří škrob, pektin, buničina, bílkoviny, přibližně 1 % tuků a ponechávají si téměř plný obsah vitamínů a minerálních látek.

Bílý povlak, který může být vidět na některých plodech, většinou není na závadu a často se nejedná o plíseň, ale spíše o krystaly glukózy, která je hlavním důvodem, proč jsou sušené fíky tak příjemně sladké.

Sušené fíky a zdraví:

  • při chronické bronchitídě
  • vysoký obsah vitaminu C, působí proti volným radikálům a stárnutí
  • pomáhá udržovat stabilní krevní hladinu cukru.
  • zlepšují funkci trávicí soustavy a peristaltiku střev ( obnovují střevní mikroflóru )
  • vhodné při fyzické a psychické zátěži
  • vhodné pro kojící matky a těhotné
  • nejlepší přírodní projímadlo
  • pomáhají tedy neutralizovat kyselé potraviny
  • lehce stravitelné
  • okamžitý zdroj energie
  • močopudné
  • zdroj rozpustné vlákniny (pektin)
  • anémie
  • výborně zasytí ( vhodný doplněk při hubnutí )
  • prevence před zažívacími potížemi nebo onemocněním střev

Konzumace: sušené fíky je možné pro snadnější konzumaci namoči přes noc do vody.

Jak můžeme fíky využít?

  • kupříkladu marmelády anebo cukrovinky či spoustu sirupů a podobných slazených nápojů.
  • můžeme je použít při pečení masa neo nakládání masa
  • TIP: fíky vařené v mléku: v 1/2 mléka povaříte cca šest sušených plodů fíků a následně přidáte  1-2  lžice medu, získáte výborný lék proti kašli se silným expektoračním účinkem ( usnadňuje vykašlávání ).

Kde koupit fíky?

zobrazit více..
Loading...