Fíky
Fíky, exotické ovoce je plodem fíkovníku (Ficus carica), který má původ v Přední Asii již v 8 tisiciletí před n. l. Čerstvé dužnaté, medově šťavnaté plody obsahují až 80 % vody. Sušené fíky obsahují cca 15 % vody, 60 % cukru, 5 % pektinu, 3 % škrobu a malý obsah tuku. Bílý povlak na fících je zkrystalovaná glukóza. Fíky podporují trávení, rychlý zdroj energie při psychické a fyzické únavě, zlepšují střevní mikroflóru, výborně zasytí.
- sušené fíky
- fíkovou pastu
- baby sušené fíky (ze Španělska)
Dneska jsou největšími producenty fíků Španělsko, Portugalsko, Itálie, Řecko, Turecko, Alžírsko a Kalifornie. Také u nás se fíkovník pěstuje poměrně dlouho – již od dob Karla IV.
Sušené fíky a jejich účinky:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- podporují trávení (zdroj vlákniny), působí proti tuhé stolici, dobře zasytí, podporují peristaltiku střev a mikrobiotu
- plody mají očistný účinek
- zdroj přírodních protibiotik, harmonizuje střevní mikroflóru (zdroj probiotik)
- podporují resilienci organismu
- pomáhají neutralizovat kyselé potraviny
- lehce stravitelné, zasytí, jsou zdrojem proteinů a vlákniny
- okamžitý zdroj přírodní energie při únavě a vyčerpání
- zdroj elektrolytů (sodík, draslík, hořčík, vápník)
- brainfood, podporují funkce mozku
- http://superpotraviny.webnode.cz/susene-plody/fiky/
Fíky, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- nemá
Použití: pro přímou konzumaci, do snídaňových směsí, cukroví
Skladování: suché, temné místo do teploty 25°C, v létě se mohou na suchých plodech objevovat malé bílé krystalky cukru
Kontraindikace:
Čeleď: morušovníkovité (Moraceae)
Stanoviště: slunné místo
Permakultura: fíkovník toleruje pouze teploty nad bodem mrazu, pěstujeme tuto rostlinu v nádobách. Na zimu ji přenášíme do místností, kde teplota neklesá pod 0 °C.
- Vyšlechtěné odrůdy jsou o něco odolnější, lze je pěstovat venku celoročně pouze v nejteplejších oblastech České republiky., takovéto odrůdy jsou schopné tolerovat teploty do -5 °C.
- Bohatá zálivka je důležitá zejména v období, kdy začínají růst plody. Jakmile plody začnou dozrávat, je vhodné zálivku omezit, aby nedošlo k popraskání plodů.
- Plody vyrůstají jednou či dvakrát do roka přímo z pupenů umístěných přímo na kmeni. Jsou velké mezi 5 až 9 cm a barva jejich dužniny může být bílá, fialová, černá nebo červená. Rané odrůdy dozrávají po 80 až 100 dnech, pozdní pak po 125 dnech.
Množení: z jednoročního dřeva stačí nařezat řízky dlouhé 20 až 30 centimetrů. Ty pak s pomocí stimulátorů necháme zakořenit. Další možností pro množení je hřížení – kdy se vodorovně ohnutý výhon zahrne zeminou. Ten po čase zakoření a již napřesrok můžete počítat s plody.
Signatura: