Fazole
Fazole (luštěnina) jsou zdrojem rostlinných bílkovin. Fazole obsahují balastní látky, které podporují činnost střevního traktu a osy MTMS.
Fazole a jejich účinky:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- zdroj vlákniny (rozpustná i nerozpustná), proteinů (30 %) a sacharidů
- lehce stravitelné s nízkou energetickou hodnotou
- působí proti tuhé stolici, čistí střeva (vláknina)
- dobře zasytí, jsou dobře stravitelné s minimem kalorií a navíc jsou zdrojem energie
- brainfood (zlepšují paměť, koncentraci, podporují mozkové funkce)
- podporují střevní mikroflóru - mikrobiotu (vláknina)
- vhodné pro vegany, vegetariány a sportovce
- zdroj elektrolytů (vápník, hořčík, draslík, sodík)
- https://superpotraviny.webnode.cz/lusteniny/fazole/
Druhy nabízených fazolí:
- fazole mungo jsou zdrojem vlákniny, vitamínů skupiny B (B2, B3, B5, B9), C, K a minerálů (železo, draslíku, vápník, hořčík)
- fazole azuki (Vigna angularis), zdroj vlákniny, proteinů, sacharidů, vitamínů skupiny B
- fazole borlotti (polévka minestrone)
- fazole bango
- bílé fazole
- barevné fazole (chili con carne)
- fazole pinto, mají největší obsah vlákniny ze všech fazolí
- fqazole navy, jsou zdrojem draslíku, sodíku, manganu, kyseliny listové a hořčíku
fazole červené ledvinky (chilli fazole), jsou velké a mohou být i hnědé
- purpurové fazole
- černé oko, krémově bílé fazole s charakteristickou skvrnou černé nebo žluté barvy
- černé fazole
Použití: Vařené v kombinaci s obilninami a masem, nebo necháme např. naklíčit fazole mungo či adzuki a jejich klíčky přidat do zeleninových salátů
Příprava: Fazole namočíme podle druhu na cca 12 hodin do vody (aby se odstranily nadýmavé látky), slijeme a potom vaříme do měkka.
Čeleď: bobovité (Fabaceae)
Stanoviště:
Permakultura:
Lidové názvy:
Signatura: