Fazole

Fazole (luštěnina) jsou zdrojem rostlinných bílkovin. Fazole obsahují balastní látky, které podporují činnost střevního traktu a osy MTMS.

Fazole a jejich účinky:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • zdroj vlákniny (rozpustná i nerozpustná), proteinů (30 %) a sacharidů
  • lehce stravitelné s nízkou energetickou hodnotou
  • působí proti tuhé stolici, čistí střeva (vláknina)
  • dobře zasytí, jsou dobře stravitelné s minimem kalorií a navíc jsou zdrojem energie
  • brainfood (zlepšují paměť, koncentraci, podporují mozkové funkce)
  • podporují střevní mikroflóru - mikrobiotu (vláknina)
  • vhodné pro vegany, vegetariány a sportovce
  • zdroj elektrolytů (vápník, hořčík, draslík, sodík)
  • https://superpotraviny.webnode.cz/lusteniny/fazole/

Druhy nabízených fazolí:

  • fazole mungo jsou zdrojem vlákniny, vitamínů skupiny B (B2, B3, B5, B9), C, K a minerálů (železo, draslíku, vápník, hořčík)
  • fazole azuki (Vigna angularis), zdroj vlákniny, proteinů, sacharidů, vitamínů skupiny B
  • fazole borlotti (polévka minestrone)
  • fazole bango
  • bílé fazole
  • barevné fazole (chili con carne)
  • fazole pinto, mají největší obsah vlákniny ze všech fazolí
  • fqazole navy, jsou zdrojem draslíku, sodíku, manganu, kyseliny listové a hořčíku
  • fazole červené ledvinky (chilli fazole), jsou velké a mohou být i hnědé

  • purpurové fazole
  • černé oko, krémově bílé fazole s charakteristickou skvrnou černé nebo žluté barvy
  • černé fazole

Použití: Vařené v kombinaci s obilninami a masem, nebo necháme např. naklíčit fazole mungo či adzuki a jejich klíčky přidat do zeleninových salátů

Příprava: Fazole namočíme podle druhu na cca 12 hodin do vody (aby se odstranily nadýmavé látky), slijeme a potom vaříme do měkka.

Čeleď: bobovité (Fabaceae)

Stanoviště:

Permakultura:

Lidové názvy:

Signatura:

TIP při vaření na omezení plynatosti: Přidejete byliny saturejku, majoránku a nebo řasy wakame, kombu (sníží se množství oligosacharidů).
zobrazit více..
Loading...