Dýně

Dýňová semínka jsou významným zdrojem roslinné omega 3 a vitamínů A, E, D, B1, B2, B3, B5, B6, B9. Z minerálů obsahují zejména zinek, vápník, železo, fosfor, mangan, měď, selen, a draslík. Dýňový olej je lisovaný za studena přímo z dýńových semínek a používá se jak pro vnitřní, tak vnější účely. Semínka dýně jsou největším organickým přírodním zdrojem zinku, podporují zdravý růst vlasů, nehtů, kostí a prospívají i pokožce.

Účinky dýňových (tykvových) semínek a oleje:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • snižují hladinu špatného LDL a krevní tlak
  • působí proti střevním parazitům a cizopasníkům
  • pomáhají při regeneraci pokožky
  • podporují zdravý růst vlasů, nehtů a kostí
  • působí proti melancholii (přírodní protidepresivum) a vnějšímu tlaku (antistresový vitamín B15)
  • podporují mozkové funkce a jeho výživu - brainfood
  • prospívají trávení a podporuje zažívací trakt
  • podporuje močový trakt (ledviny, močový měchýř, močová trubice)
  • vhodné pro vegany, vegetariány a sportovce
  • neobsahují lepek, vhodné pro celiaky
  • podporují dobrou náladu (zdroj tryptofanu)
  • podporují kreativitu a paměť (omega 3 a protioxidanty)
  • zdroj omega 3 - podporuje zdraví srdce
  • přírodní zdroj zinku a selenu
  • prospívá při zvýšené prostatě
  • zmírňuje nepříznivé účinky a příznaky menopauzy (návaly horka, bolesti hlavy atd.)
  • podporuje činnost ledvin, působí močopudně, podporujeočistu střev
  • urychluje hojení při chemických a termálních popáleninách (zevní použití)
  • jako podpora při ateroskleróze, revmatismu a pakostnici
  • povzbuzuje krevní oběh
  • více

Tykev obecná, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Normální funkce močových cest
  • Prostata

Použití dýňového oleje: pro studenou kuchyni, na masáže, pro léči o pleť, nehty a vlasy

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Čeleď: tykvovité (Cucurbitaceae)

Stanoviště:

Lidové názvy:

Signatura:

Dýně hokaido

Dýně Hokaido je ideální zeleninou v teplé kuchyni na přípravu polévek, karbanátků, bramboráků, pečiva, kompotů i přesnídávek. Může me ji připravovat se slupkou, která tepelnou úpravou změkne.

  • posiluje resilienci
  • ideální prevence při respiračních problémech
  • je prevencí před kardiovaskulárními chorobami (protioxidanty)
  • reguluje krevní tlak (draslík)
  • podporuje silnější, pevnější a odolnější kosti, vlasy a nehty (vápník, fosfor)

Dýňová polévka - jak připravit?

Na másle nebo řepkovém oleji zpěníme cibuli a necháme zesklovatět, přidáme česnek a na kostky nakrájenou dýni ( druh Hokkaido se nemusí zbavovat slupky, ta změkne vařením ). Necháme chvíli smažit, přilijeme vodu, povaříme. Hmotu rozmixujeme, zalijeme šlehačkou a necháme opět povařit. Ingredience: 1 cibule, 1 stroužek česneku, 500 g dýně hokkaido, 1 l zeleninového bujónu, 1 smetana ke šlehání, 1 lžička másla. petržel, pažitka, 2 rohlíky

zobrazit více..
Loading...