Draslík (Kalium, K)
Draslík patří do skupiny alkalických kovů, které jsou z chemického hlediska nesmírně reaktivní. Draslík je základní prvek nezbytný pro růst a fungování všech živých buněk. Draslík hraje také klíčovou roli v udržování hladiny krevního tlaku bez ohledu na svůj věk. Má rozhodující roli v nervových přenosech, ovlivňuje aktivitu svalů (zejména toho srdečního), účastní se procesů regulace kyselino-zásadité rovnováhy a osmotického tlaku, povzbuzuje peristaltiku střev a dohlíží na udržování vodní rovnováhy tkání. Nedostatek draslíku může způsobovat náhlou srdeční zástavu, slavovou slabost, únavu a zmatenost. Nadměrný příjem draslíku může způsobovat poruchy srdečního rytmu, brnění končetin a svalovou paralýzu.
Draslík je určitě důležitá živina, protože organismus se špatně vyrovnává jak s nedostatkem, tak s přebytkem draslíku. Většina lidí může získat draslík v běžné stravě z banánů, sladkých brambor (batáty), mangoldu, mléčných výrobků, obilovin, fazole, čočky, ale také v ovoci a zelenině. Množství draslíku v těle se snižuje při nadměrném pití černé kávy nebo alkoholu a také při úpravě čerstvých potravin.
- draslík pomáhá obnovit po těžkém cvičení rovnováhu elektrolytů v těle
- draslík působí jako vazodilatátor, čímž reguluje krevní tlak
- draslík reguluje krevní tlak a ovlivňuje aktivitu svalů
- draslík je nezbytný pro správné fungování nervů
Přírodní zdroje draslíku ve 100g:
- mořské řasy ( 2030 mg ) ( agar, nori, arame, kombu )
- fazolové lusky ( 1460 mg )
- sojové boby ( 1677 mg )
- zázvor ( 1340mg )
- meruńky ( 1162 mg )
- kurkuma ( 2530mg )
- kmín ( 1351 mg )
- kardamom ( 1120mg )
- kakao ( 712 mg )
- cizrna ( 800mg )
- čočka ( 850 mg )
- fenykl ( 780 mg )
- mák ( 830 mg )
- švestka
- petržel ( 815 mg )
- křen ( 637 mg )
- slunečnicová semínka ( 640 mg )
- lněná semínka ( 810 mg )
- dýňová semínka ( 800mg )
- česnek ( 418 mg )
- skořice ( 431 mg )
- pohanka ( 442 mg )
- žito ( 510mg )
- banány ( 388mg )
- špenát ( 558 mg )
- avokádo ( 400 mg )
- brambory ( 390-450 mg )
- fíky ( 380 mg )
- hrozny ( 243 mg )
- mrkev ( 276 mg )
- pórek ( 239 mg )
- ředkvičky ( 250 mg )
- dýně ( 340 mg )
- rybíz ( 220- 310mg )
- datle ( 643 mg )
- ořechy ( vlašské 523 mg ). lískové 648 mg, mandle 785mg,
- brokolice ( 424 mg )
- zelenina ( čerstvý hrášek ( 915 mg ), rajčata ( 280 mg ), květák ( 250mg ), kapusta ( 472 mg ), špenát, celer ( 333mg ), fazole )
- ostružiny ( 179 mg )
- angrešt ( 196 mg )
- kiwi ( 270 mg )
- obilné klíčky
- losos ( 490 mg )
- vejce
- hovězí játra
- kokosová voda
Projevy nedostatku draslíku:
- bolesti hlavy
- závratě
- hučení v uších
- nadměrná únava, ospalost, nespavost
- slabost nebo svalové křeče
- mravenčení a brnění v končetinách
- nevolnost až zvracení
- průjmy nebo naopak zácpa
- špatné trávení, plynatost, bolestivé větry
- nepravidelný srdeční rytmus, vyvolává poškození a oslabení srdečního svalu
- vysoký krevní tlak
- důsledkem nedostatku může být zvýšené riziko rakoviny a neplodnost!
- dýchací potíže
Užívání projímadel a diuretik (léky snižující hladinu tekutin v těle) vede ke zvýšenýmztrátám draslíku z těla.
Doporučené denní dávkování draslíku:
- dospělí muži i ženy 2 – 4 gramy
- děti 1 – 3 gramy
zobrazit více..
Loading...