Diabetes, cukrovka

Před deseti lety žilo v České republice o 300 tisíc diabetiků méně než dnes. V České republice se s diabetem léčilo v roce 2015 celkem 858 tisíc osob. Jejich počet v průběhu let značně roste. Pět let předtím jich bylo lehce přes osm set tisíc a v roce 2006 cca 740 000.  

  • podle odhadů do roku 2050 bude mít každý třetí dieabetes

Lidé vznik diabetu často sami nepoznají a ignorují prevenci i prvotní příznaky, kterými jsou například zvýšená žíznivost, únava a časté močení. Oddálit nebo mírnit onemocnění lze zejména zdravou stravou a pohybem. Jako prevence diabetu i jako jeho podpůrná léčba se osvědčili též přírodní pomocníci. Těmi jsou například některé houby, bylinky nebo vybrané druhy zeleniny (špenát, zelí, mrkev, rajče, okurka, řepa, paprika, květák, zelené fazolky, brokolice a listové saláty)

Chcete-li se diabetu vyhnout, velkou část jídelníčku by měla tvořit také bezškrobová zelenina, jejíž konzumace by u diabetiků měla být samozřejmostí. Mezi tuto zeleninu patří špenát, zelí, mrkev, rajče, okurka, řepa, paprika, květák, zelené fazolky, brokolice a listové saláty. V tomto případě je zlatým pravidlem, že čím barevnější je zelenina na vašem talíři, tím širší rozsah živin, minerálů a vitamínů svému tělu dodáte. Bezškrobová zelenina by měla tvořit jídelníček diabetiků i prediabetiků až z 50 %.

 

Diabetes 2 typu

dle vědců z Oxfordské univerzity denní přísun ořechů (60g vlašských, kešu, lískovových či pekanových ořechů), zeleniny a ovoce (čerstvých jablek, pomerančů, hrušek či bobulovin než banánů, hroznů či tropického ovocie) přispívá k lepšímu metabolismu cukrů. Až o 12% snižuje riziko výskytu diabetu 2. typu.
 

Potraviny prospívající při diabetu:

  • oleje DHA, EPA, GABA, avokádo, kokosový olej, omega 3, máslo z pasoucích se krav
  • byliny
  • bezškrobová zelenina
  • koření (skořice)
zobrazit více..
Loading...