Čočka červená
Červená čočka je luštěnina vhodná pro vegany, vegetariány, diabetiky, celiaki jedince s citlivým zažíváním a osoby s kardiovaskulárními obtížemi. Co vše ještě tato plodina umí a s čím je vhodné ji kombinovat? Pro zajímavost - už římský přírodovědec Plinius předepisoval čočkovou polévku na uklidnění. Svatá Hildegarda z Bringenu ji naopak spíše zavrhovala. Čočka poskytuje tělu řadu prospěšných složek, které podporují zdraví a jsou prevencí řady onemocnění. Čočka je zdrojem vitamínů (B6, B9), minerálů (železo, zinek, selen, vápník, mangan, draslík, fosfor, hořčík), vlákniny a proteinů. Na rozdíl od jiných druhů čočky neobsahuje červená čočka síru. Zelená čočka byla zmíněn již v Bibli, byla považována za jídlo chudých.
- Tip: Pokud přidáme jedlou sodu při vaření čočky (hnědá, zelená) či fazolí, urychlíme dobu vaření.
- černá čočka beluga, nemusí se před vařením namáčet, má nízký glykemický index
Čočka a její účinky:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- zdroj rostlinných proteinů, vhodná kombinace s obilovinami (např. rýže)
- lehce stravitelná (prodává se loupaná a půlená červená čočka)
- při hubnutí - velmi dobře zasytí
- působí proti tuhé stolici a střevním potížím (vysoký obsah vlákniny), nezpůsobuje plynatost
- podporuje růst svalů, neobsahuje lepek, vhodná pro celiaki
- podporuje mozek a nervový systém
- působí proti vnějšímu tlaku, nervozitě a melancholii
- podporuje krvetvorbu, snižuje hladinu cukru v krvi
- zdroj protioxidantů a vitamínů skupiny B, které podporují celkové zdraví
- snižuje a vyrovnává hladinu cukru a LDL v krvi
- působí preventivně proti nádorovým onemocněním
- působí proti některým parazitům
- luštěnina s vysokým obsahem energie
- pomáhá snižovat krevní tlak
- působí proti zácpě
- více
Barevné druhy čočky:
- hnědá čočka (musí se předem máčet a nadýmá, přidáním bylin se to eliminuje) španělská Pardina, vyniká zejména svojí oříškovou chudí a perfektně se hodí do salátů. Jde o pevnější čočku, ale i tak má tendenci se rozvařovat
- červená čočka (rychlá na přípravu, nemusí se máčet, používá se v indické kuchyni)
- zelená čočka z francouzského Puy (tzv. kaviár chudých), při vaření neztrácí svůj tvar a tak se nemůže stát, že by se rozvařila
- černá čočka beluga, také se nemusí před vařením máčet, vhodná do salátů
- žlutá čočka, obsahuje velké množství vitamínu B6, železa, selenu, zinku a vlákniny
Aby se znásobil pozitivní účinek čočky na vaše zdraví a doplnili jste živiny, které v čočce chybí, je vhodné tuto luštěninu konzumovat s následujícími potravinami:
- citrony (mohou se použít na dochucení čočky, čímž se znásobí účinek železa)
- obilniny (vhodná je zejména rýže, která je zdrojem methioninu, jež v čočce chybí)
- brukvovitá zelenina, špenát či mléčné výrobky (dobrý zdroj vápníku, kterého je v čočce jen pomálu)
- mrkev (obsahuje provitamín A, který čočce také chybí)