Čínské byliny
TČM (tradiční čínská medicína) má původ v čínském léčitelství a je charakterizována holistickým přístupem (zahrnuje akupunkturu, bylinnou léčbu, masáže, dietetickou léčbu a cvičení), která byla v Číně používána již 3 stol. před naším letopočtem. Tradiční čínská medicína vychází z předpokladu, že lidské tělo není izolovaným prostředím, ale místem, kde do lidského života vchází celý vesmír. Podle tohoto holistického pohledu nejen že člověk tvoří jednotu s vesmírem, ale i samotné tělo představuje jakousi integraci funkčních systémů, které vzájemně vytvářejí harmonickou jednotu. A podobně jako je tělo mikrokosmem a zrcadlem vesmíru, platí totéž i pro jednotlivé orgány ve vztahu k celému tělesnému organismu. Více
5 základních elementů tradiční čínské medicíny:
dřevo vytváří oheň, který spálí dřevo na popel, který vytváří zemi, z ní pochází rostliny, rostliny následně působí na zemi, v zemi vznikají kovy a ty se opracovávají ohněm a ten vytváří páru a ta je základem elixíru života, základ pro vývoj dřeva, dřevo je opracováváno kovem aby sloužil lidem pro život pro estetickou a duchovní pohodu - pro uspokojení všech smyslů
- dřevo (mu) - období jara 14. 2. - 14. 5., játra (jin) a žlučník (jang) , kyselá chuť- úkolem jater v organizmu je příjem a zpracování energie a játra podle TCM také řídí svalové napětí a zrak
- oheň (chuo) - období léta 15. 5. - 14. 7., srdce a tenté střevo, teplo, sucho, pikantní hřeje, chuť hořká - vysušují, snižují napětí v organizmu, usnadňují trávení
- země (tchu) - babí léto 15. 7. - 14. 9., žaludek, slezina a slinivka, sladká chuť - úkolem je trávení a vstřebávání
- kov (ťin) - období podzimu 15. 9. - 14. 11., plíce, tlusté střevo - ostrá pálivá chuť, která rozproudí energii v organizmu
- voda (šuej) období zimy 15. 11. - 14. 2., ledviny a močový měchýř, vlhké, slaná chuť - vhodné ochraňovat pomocí zahřívajících jídel
Tradiční disciplíny podle TČM:
- učení o jin a jang
- učení o 5 prvcích (elementech)
- učení o vnitřních orgánech
- učení o čchi, krvi a tělních tekutinách
- učení o síti drah
- učení o příčinách vzniku nemocí
- učení o mechanismu nemocí
- metody vyšetřování
- rozlišovací diagnostika
- prevencE a zásady léčby
Čínská monáda, tchaj-ťi-tchu, velmi výstižně zobrazuje vzájemně provázané protiklady. Jde o dynamický symbol kosmosu, který je neustále v bohybu, probíhají změny, které jsou v dynamické rovnováze. Symbol jing (tmavá plocha, ženský element) x jang je mocným vizuálním zobrazením duality, která vytváží strukturu vesmíru. Jin představuje tmavou plochu, která vždy obsahuje zárodek jangu představovanou bílou tečkou, zatímco v jangu (bílá plocha) je vždy přítomno semínko jinu (černá tečka).
- teorie jin a jang - dvě protichůdně působící a navzájem se doplňujících sily,které jsou základem vesmíru
- jin (voda a země), ženský tmavý element, charakterizován pasivitou, tmavostí, smutkem, nocí, z hledisla těla jin tvoří materiální existenční základnu
- jang (oheň a vítr), mužský světlý element, charakterizován aktivitou, dnem, z hledisla těla se jang stará o funkci vnitřních orgánů
- čchi - životní síla, energie, čchi je neoddělitelně propojena s krví
- meridiány - dráhy, kterými proudí čchi
- kompost - nečistoty a toxíny v těle
- lidské orány, tvoří orgánovou síť, která má specifické funkce
Ve stínu je chlad a vlhko, tam sídlí jin. Na slunečné straně je naopak horko, sucho a také světlo, tam si libuje jang.
Pokud je harmonie, probíhá cirkulace (koloběh změn a vzájemných závislostí) prvků, které se sebou vzájemně působí, čchi je životní energie, která je ve středu. Pokud vznikne mezi orgány (elementy) nerovnováha, vede to k nemoci.Stravování v čínské medicíně, které je vždy součástí kvalitní léčby, se také řídí principy jin a jang, stejně jako teorií elementů. Vyvážená strava podporuje rovnováhu v organismu a tím funguje jako prevence proti nemocem. Harmonická strava je dle TČM složena z různých chutí, energií, a je přizpůsobena vašim fyziologickým potřebám, aktuálnímu stavu i ročnímu období.
5 základních elementů tradiční čínské medicíny:
dřevo vytváří oheň, který spálí dřevo na popel, který vytváří zemi, z ní pochází rostliny, rostliny následně působí na zemi, v zemi vznikají kovy a ty se opracovávají ohněm a ten vytváří páru a ta je základem elixíru života, základ pro vývoj dřeva, dřevo je opracováváno kovem aby sloužil lidem pro život pro estetickou a duchovní pohodu - pro uspokojení všech smyslů
- dřevo (mu) játra (jin) a žlučník (jang) , kyselá chuť- ukolem jater v organizmu je příjem a zpracování energie a játra podle TCM také řídí svalové napětí a zrak
- oheň - teplo, sucho, pikantní hřeje, (chuo), srdce a tenté střevo- vysušují, snižují napětí v organizmu, usnadňují trávení
- země (tchu) pozdní léto, sladká chuť, žaludek, slezina a slinivka - úkolem je trávení a vstřebávání
- kov (ťin), podzim - plíce tlusté střevo - ostrá chutí, která rozproudí energii v organizmu
- voda - zima, vlhké slaná chuť, (šuej), slaná chuť - ledviny a močový měch, vhodné ochraňovat pomocí zahřívajících jídel
Každý orgán těle (játra, srdce, slezinu, plíce a ledviny) představuje jeden z 5 elemetů
Při konzumaci a výběru potravin dle TCM nezáleží jen na tom, jaké je roční období (jestli je teplo, nebo zima), ale i na tom, jaký jste termický typ:
- horké, které chrání před chladem a měly by proto být užívány hlavně v zimě
- teplé, jež zvyšují aktivitu organismu (například zeleninové polévky)
- neutrální zvyšující čchi (zde se řadí hlavně obiloviny a luštěniny)
- osvěžující , které pomáhají při tvorbě krve (převážně ovoce a zelenina)
- studené, jež chrání před horkem a pomáhají ochlazovat tělo a jsou proto nejvhodnější v létě.
Tzv. zahřívací potraviny - co je pikantní, to hřeje:
- skořice, zázvor, bazalka, hřebíček, fenykl, pepř, feferonka nebo kmín
- cibule, česnek pórek, dochucujte chilli papričkami, kurkumou nebo křenem
- kuřecí a jehněčí maso, losos, mořské řasy, mořská sůl
- křížaly
- červené víno
- černý čaj
- způsob úpravy: pečení, grilování, pražení
Tzv. chladící potraviny, chrání před horkem:
- zelený čaj
- ovoce a zelenina
- sušené plody
- voda
- způsob přípravy: vaření v páře
Tzv. neutrální potraviny, zvyšují šchi:
- luštěniny, mrkev, brambory, ořechy nebo máslo