Cibule

Cibule patří mezi nejstarší zeleninu. Obsahuje řadu důležitých minerálů a jejich solí (síru, chrom, fosfor, vápník, železo, zinek, mangan, jód, sodík, draslík, Cibulemagnesium, vápník) a cukry (fruktózu). Z vitamínů jsou v cibuli obsaženy provitamín A, dále vitamíny B1, B2, B3, B6, B9, E, K, cholin, flavonoidy (např. quercetina vitamín C. Cibule obsahuje éterický olej se zvláštním pronikavým zápachem (silice s organicky vázanou sírou), který dráždí sliznice nosu a očí. Cibule má ale i zvláštní příbuzné..např.narcisy, aloe, chřest, pažitku a pórek.
 

Cibule má různou barvu a tvar:

  • cibule kuchyńská
  • zelená cibule
  • šalotka
  • červená cibule
  • cibule prorůstavá
  • cibule zimní

Cibule a její účinky:

  • přírodní antibiotikum, zdroj antibiotických látek - fytoncidů
  • přírodní antidepresivum (díky hořčíku)
  • zdroj kvercetinu, velmi silný antioxidant
  • má antiseptické a antibakteriální vlastnosti
  • při zánětu horních cest dýchacích a při nachlazení podávejte po lžičkách šťávu ze syrové cibule, smíchanou s medem v poměru 2 : 1
  • podpůrný prostředek při vykašlávání a rozpouštění hlenů (šťáva z cibule přidaná do čaje)
  • antialergické účinky
  • brzdí růst baktérií
  • podporuje tvorbu krve a snižuje hladinu cukru v krvi (obsahuje fruktózu)
  • čistí krev, posiluje srdeční činnost a zpevňuje cévní stěny, čímž pomáhá bránit tvorbě křečových žil, hemoroidů, poruch prokrvování a podobným nemocem krevního oběhu
  • prospívá při podnutí hmyzem, pohmožděninách, výronech, modřinách (rozkrojeno cibuli přiložíme na postižené místo, nebo obklad z jemně pokrájené a pomačkané cibule
  • zdroj jódu
  • na likvidaci bradavic (potírejte cibulovou šťávou nejlépe po koupeli)
  • afrodisiakální účinky, stimuluje tvorbu spermií
  • všeobecný stimulační účinek
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • antioxidant
  • působí proti ucpávání cév (vytvoření krevní sraženiny)
  • podporuje a stimuluje přirozenou obranyschopnost (díky sloučeninám síry)
  • podporuje lepší trávení, působí proti nadýmání, působí proti zácpě a zlepšuje peristaltiku střev (nejlépe vařená nebo jehce osmažená)
  • cibule s medem se používá jako obličejová maska
  • pozitivní vliv na močový měchýř a ledvinové cesty
  • prevence osteoporózy (kosti se odvápňují, křehnou, hrozba zlomenin se zvyšuje)
  • akné - cibulová šťáva zabraňuje šíření infekce na kůži
  • působí jako prevence některých druhů rakoviny
  • zkracuje rekonvalescenci po nemoci
  • brání vysychání rohovky
  • zlepšuje stav pokožky a vyhlazuje vrásky. 
  • zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů a pokožky
  • první pomoc při krvácení z nosu (kousku cibule do nosu)
  • na kuří oko (namočte plátek cibule na několik hodin do octa, večer ho přilepte na kuří oko a nechte do rána, postup opakujte dokud se jádro oka neoddělí od ztvrdlé kůže)
  • na ledvinové kameny (2 lžíce cibulové šťávy smíchané s přírodním hnědým cukrem denně)
  • zdroj vápníku (nejen prevence osteoporózy)
  • zdroj kvercetinu (červená obsahuje dvojnásobné množství ve srovnání s cibulí bílou)
  • zdroj vitamínu E (bojovník proti bronchitidě, šedém zákalu, neplodnosti, artróze a revmatismu.)
  • zdroj vitamínu C (zvyšuje odolnost organismu, napomáhá léčení nádorových chorob, posiluje produkci bílých krvinek, krve i kostní tkáně.)
  • zdroj fosforu (podílí se na tvorbě pevných kostí a zubů)
Červená cibule je bohatší na flavonoidy – látky chránící proti zánětům. Typickým flavonoidem je quercetin, kterého červená cibule obsahuje dvojnásobné množství ve srovnání s cibulí bílou, a dokonce čtrnáctkrát více než česnek
 
Kontraindikace: při otevřených žaludečních vředech
 

Cibulový sirup – oloupanou cibuli nakrájejte na malé kousky a smíchejte s květovým medem; směs nechte několik hodin odstát a poté, co cibule pustí šťávu, užívejte jednu polévkovou lžíci dvakrát denně

Nápoj proti nachlazení: nakrájejte čerstvou cibuli, posypte ji dvěma lžícemi třtinového cukru a nechte směs odležet. Jak cibule pustí šťávu,to je ta pravá tekutina proti nachlazení. Užívejte ji po lžičkách, vždy, když si vzpomenete. 

Cibulový čaj

Čaj z cibule je přitom lahodným a velmi účinným nápojem, který zatočí s chřipkou, pomůže při zánětu průdušek, zklidní krk a zmírní otoky nosní sliznice. 
Na přípravu cibulového odvaru budete potřebovat pouze jednu větší cibuli, 300 ml vody a med nebo další ingredience na dochucení. Cibuli oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny a vhoďte do vroucí vody. Povařte pět minut, odstavte a nechte ještě deset minut louhovat. Poté už jen přeceďte, doslaďte medem, skořicí (nebo plátek zázvoru) a ještě za tepla vypijte. Doporučuje se pít 3 x denně.
Varianta: Stačí dát na velké kusy nakrájenou cibuli do vody, tu přivést k varu a následně vařit po dobu 10–15 minut. Potom odvar slijte do hrnečku a počkejte, až trochu ochladne. Potom můžete na dochucení přidat med i čerstvou šťávu z citronu. Tento nápoj pijte po celý den. Ideální jsou zhruba tři šálky.

Jak vyrobit cibulový sirup?

Kromě čaje se může cibule hodit i na přípravu sirupu. I tady je postup snadná. Vezměte uzavíratelnou sklenici, nakrájejte cibuli na kolečka a připravte si také med. A pusťte se do práce. Na dno sklenice dejte pár koleček cibule a zalijte je medem. A stejné vrstvení opakujte, dokud sklenici nenaplníte. Potom ji zavřete a nechte při pokojové teplotě odpočívat 12 hodin. A sirup je hotový. Podávejte samostatně, nebo si jím ochuťte čaj.
 

Tipy jak využít cibuli i jinak:

  • cibule pohcuje pach barev po malování: Dejte do ložnice misku s vodou a několika nakrájenými cibulemi. Za pár hodin nepříjemný pach pohltí.
  • TIP jak čistit narezlé příbory: zapíchněte nůž do velké cibule a několikrát přejeďte po ostří. Je-li hodně rezavý, postup opakujte. Tato malá rada platí také pro příbory.

Není nic snazšího, než si doma pěstovat jarní cibulku

Stačí vzít odkrojené bílé konce (ty většina z nás stejně do jídla nedává), na kterých jsou zárodky kořínků, a z poloviny je ponořit do sklenice s vodou. Zhruba po 3 až 5 dnech zpozorujete, jak se kořínky zvětšují a množí. A po 10 dnech můžete sklízet první zelenou jarní cibulku! Nesmíte však zapomínat vodu ve sklenici každý den měnit.


 
zobrazit více..
Loading...