Cibule

Cibule, jedny z nejstarších známých kulturních plodin, jsou vynikajícím zdrojem vitamínu C, B1, B2, B6 a kyseliny listové, draslíku, vápníku, antioxidantů,, kyseliny salicylové, antokyanů a quercetinu. Provitamín A se u nich vyskytuje spíše v nati. Téměř z 90 % cibule tvoří voda. Platí to pro exempláře všech barev a druhů. Určující nejen pro chuť jsou tu éterické oleje, které rozhodují o štiplavosti a sladkosti. Známe cibuli bílou, žlutou, červenou a hnědou, liší se i v chuti, rozlišovat ji můžeme i podle tvaru od kulovité po protáhlou, která se v poslední době začala označovat jako banánová.

Cibule a její účinky:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • Cibule působí spíše sedativně. Protože obsahuje slizy a pektiny, působí dobře i při některých střevních chorobách.fosforu, zinku
  • přítomné fytoncidy ničí škodlivé mikroby
  • ovlivňuje hospodaření s vodou v organizmu, což je důležité při chorobách ledvin
  • zamezuje kornatění cév a vyrovnává krevní tlak
  • cibule urychluje vstřebávání tuků a je prevencí proti osteoporóze, zabraňuje ztrátám hustoty kostní hmoty
  • cibule i česnek mají výrazné antivirotické účinky
  • cibulovou šťávu lze účinně využít při výskytu špatně se hojících ran anebo jako kapky při bolestech ucha
  • příznivé účinky na štítnou žlázy
  • cibule stejně jako česnek má silné antibakteriální účinky
  • podporuje srdeční činnost a podporuje trávení
  • prospívá dýchací soustavě
  • slupky cibule (zdroj minerálů) se dají použít jako hnojivo pro rostliny (studený výluh ze slupek po dobu 24 hodin)
  • sloučeniny síry v cibuili zvyšují absorbci lykopenu obsaženém v rajčatech

"Babské rady proti nachlazení a dýchacím obtížím"

  • 1 červenou cibuli
  • 500 g třtinového cukru
  • 2 citrony
  • 6 šálků kvalitní minerální vody
  • 7 lžic medu

Postup přípravy sirupu: je třeba rozpustit cukr na pánvi, dokud nezačne vznikat karamel. Ten tvořte za stálého míchání. Po rozpuštění cukru k němu přidejte nakrájenou červenou cibuli a udržujte teplotu po dobu asi 2 minut. Následně směs zalijte doporučeným množstvím minerální vody, opět přiveďte k varu a nechte vařit do té doby, dokud se voda neodpaří tak, že jí v nádobě zbude asi jenom jedna třetina. Potom můžete sundat ze sporáku a nechat chladnou při pokojové teplotě. Potom přidáte šťávu z dvou citronů a také med. Vše důkladně promíchejte a nalijte do uzavíratelné nádoby.

Užívání: až druhý den, je třeba ho nechat 24 hodin odležet, potom užívejte před jídlem dvě lžíce třikrát denně

Jak připravit cibulovou šťávu?

Cibuli oloupejte, nakrájejte na tenká kolečka a posypejte cukrem (medem). Šťávu, kterou cibule pustí, užívejte několikrát denně po 2–3 lžičkách. Uleví se vám při dýchání a zlepší odkašlávání.

  • 1 velká cibule
  • 2–3 lžíce cukru (medu)

zobrazit více..
Loading...