Chrom ( Cr )
chrom patří mezi esenciální stopové prvky. Celkový obsah chromu v lidském těle je odhadován přibližně na 4 – 6 mg. Mezi tkáně bohaté na chrom patří zejména jaterní, ledvinná, slezinná, kostní, dále svalová, srdeční a pankreatická, přičemž koncentrace chromu v těchto tkáních s věkem klesá. Chrom je z 95 % vylučován močí a jeho obrat přeměny látkové je velmi pomalý.
- šestimocný chrom - převážně průmyslově vyráběny ( odpovědný za zvýšený výskyt rakoviny plic u dělníků )
- trojmocný chrom - netoxický ( pro lidské tělo představuje důležitou živinu )
Chrom pomáhá:
- udržovat hladinu krevního cukru - podporuje funkci insulinu
- snižuje hladinu cholesterolu
- upravuje krevní tlak
- při léčbě astmatu
- snižuje chuť na sladké
- při redukčních dietách, pomáhá při při štěpení tuků,
- působí proti srdečním chorobám
- ovlivňuje metabolismus sacharidů, bílkovin a lipidů
- zmírňuje bolení hlavy a podrážděnost
Nedostatek chromu v těle však rovněž nepříznivě ovlivňuje zpracování bílkovin, cukru a tuku, můžete také pociťovat silné bolesti hlavy, depresivní stavy, podrážděnost, nevolnost i únavu.
Přírodní zdroje chromu
- tmavý třtinový cukr a melasa
- zelená paprika, zelené fazolky, špenát, čočka, hrách, rajčata
- jablko, banán, pomeranč, grep, hrušky
- mušle a ústřice
- vlašské , para a lískové ořechy
- sója
- celozrnný chléb
- hořká čokoláda
- datle
- houby
- tvaroh a sýry
- maso, drůbež
- koření ( kurkuma, skořice )
Doporučená denní dávka: 20 - 50 miligramů, u těhotných až 100 miligramů
zobrazit více..
Loading...