Cholesterol (lipoproteiny)

cholesterol v těle zpracovává tuky a je tím pádem významný při stavbě buněčných membrán a stavební látkou nervů, hormonů a vitaminu D
 

LDL a HDL, který je ten špatný?

  • lipoproteiny s nízkou hustotou (LDL neboli „zlý cholesterol") - transportují cholesterol z jater do periferi a způsobuje usazování nadbytečného cholesterolu v cévních stěnách.
  • lipoproteiny s vysokou hustotou (HDL neboli „hodný cholesterol") - transportují cholesterol z tkání do jater
  • VLDL – přenáší tuky v krvi. Jeho hladina nezávisí na příjmu potravou, ale tvoří se v játrech
  • Chylomikrony – tyto lipoproteiny transportují triglyceridy a cholesterol přijatý potravou.
Za zvýšenou hladinu cholesterolu je označována hodnota 5 mmol/l a vyšší.
 

Které potraviny pomáhají snižovat špatný cholesterol?

Co můžeme udělat pro snížení cholesterolu?

  • změna jídelníčku (snížit konzumaci tučného masa, uzenin a živočišných tuků, zařadit rostlinné tuky do jídelníčku) 
  • vyřadit smažená jídla na přepáleném tuku a nahraďte je dušenými jídly nebo jídly připravovanými v páře
  • zvýšit příjem ovoce a zeleniny (cca 500g za den)
  • aktivní pohyb na čerstvém vzduchu min. 4 x týdně
  • eliminovat stres a více relaxovat a odpočívat
  • omezte cukr, sladkosti, coca colu, bílé pečivo a moučníky
  • sojové boby - zdroj lecitinu
  • dostatečný pitný režim
  • dostatečná konzumace vlákniny
  • omezte užívání soli
  • omezte pití kávy

Články o cholesterolu:

zobrazit více..
Loading...