Chilli papričky (Capsicum frutescens)
chilli koření je dochucovadlo pokrmů a je vyrobeno ze sušených a mletých chilli papriček. Obecně platí, že čím jsou papričky menší – druhově, tím jsou pálivější. Čerstvé papričky jsou pálivější než sušené, nebo namleté v prášku. Prášek z chilli papriček je zdrojem přírodního alkaloidu zvaného kapsaicin (zdroj pálivosti a ostrosti, je rozpustný v tucích a alkoholu). Pálivost se u chilli měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU), kde se měří právě obsah capsicinu (0,01 % capsicinu = 1500 SHU). Snad nejpálivější papričkou je odrůda Trinidad Moruga Scorpion. Byla v ní naměřena pálivost až 2 000 000 SHU.
- čím déle se chilli v pokrmu vaří, tím více jsou pálivější, proto se přidávají až na konec vaření
- Chilli papričky s obsahem vitaminu A, B, a C, draslíku železa a vápníku
co dělat, když nám „hoří“ pusa - panák alkoholu nebo kvalitní jogurt nebo kokosový olej -kapsaicin je rozpustný v tucích a alkoholu
Chilli a účinky na zdraví:
- obsahují kapsaicin (alkaloid, který papričkám dodává pálivost)
- podporují proces hubnutí
- přírodní antibiotikum
- přírodní afrodiziakum
- podporuje trávení, metabolismus a trávení tuků
- potlačují chuť k jídlu
- podporují střevní flóru žaludku a střev
- protizánětlivé účinky
- podporuje krevní cirkulaci a brání vzniku krevních sraženin
- prevence onemocnění srdce (srdeční infarkt, mrtvice a plicní embolie)
- stimuluje žaludeční sekrece
- podporuje přirozenou obranyschopnost¨
- vhodný při nachlazení
- prospívá při křečových žilách
- při srdeční arytmii
- prevence chronických zánětů dutin a proti ucpanému nosu
- zdrojem vlákniny, která zpomaluje vstřebávání cukru do těla (vhodné pro diabetiky)
- protirakovinové účinky
- zmírňuje bolesti kloubů při revmatismu, artritidě, a při zánětlivých onemocnění podpůrných tkání (šlachy a vazy kloubů) - masti a krémy s kapsaisinem
Víte co je to Harissa?
je to ostrá směs orientálního koření chilli papriček, česneku, koriandru, římského kmínu a může se přidat i špetka soli, papriky a trocha olivového oleje. Tyto ingredience se smíchají a vznikne pasta.Harissa se hodí do polévek, omáček, k masu, kuskusu i rybám, ale má také nesporné výhody pro zdraví.
Harissa a její účinky na zdraví:
- podporuje zdraví žaludku
- stejné účinky jako chhli papričky
- podporuje imunitní systém
- podporuje srdce, je prevencí kornatění tepen (česnek), čisté cévy
- působí proti vzniku virášek a ekzémů
- ničí parazity ve střevech
- snižuje vysokou hladinu cholesterolu v krvi
- uvolňuje nepříjemné křeče, tlumí nadýmání a mírní pocit plnosti po jídle (koriandr)
- podporuje nervovou soustavu
- působí proti nachlazení a kašli
zobrazit více..
Loading...