Chilli papričky (Capsicum frutescens)

chilli koření je dochucovadlo pokrmů a je vyrobeno ze sušených a mletých chilli papriček. Obecně platí, že čím jsou papričky menší – druhově, tím jsou pálivější. Čerstvé papričky jsou pálivější než sušené, nebo namleté v prášku. Prášek z chilli papriček je zdrojem přírodního alkaloidu zvaného kapsaicin (zdroj pálivosti a ostrosti, je rozpustný v tucích a alkoholu). Pálivost se u chilli měří v tzv. Scovillových jednotkách (SHU), kde se měří právě obsah capsicinu (0,01 % capsicinu = 1500 SHU). Snad nejpálivější papričkou je odrůda Trinidad Moruga Scorpion. Byla v ní naměřena pálivost až 2 000 000 SHU.
  • čím déle se chilli v pokrmu vaří, tím více jsou pálivější, proto se přidávají až na konec vaření
  • Chilli papričky s obsahem vitaminu A, B, a C, draslíku železa a vápníku
  • co dělat, když nám „hoří“ pusa - panák alkoholu nebo kvalitní jogurt nebo kokosový olej -kapsaicin je rozpustný v tucích a alkoholu

Chilli a účinky na zdraví:

  • obsahují kapsaicin (alkaloid, který papričkám dodává pálivost) 
  • podporují proces hubnutí
  • přírodní antibiotikum
  • přírodní afrodiziakum
  • podporuje trávení,   metabolismus a trávení tuků  
  • potlačují chuť k jídlu
  • podporují střevní flóru žaludku a střev
  • protizánětlivé účinky
  • podporuje krevní cirkulaci a brání vzniku krevních sraženin
  • prevence onemocnění srdce (srdeční infarkt, mrtvice a plicní embolie)
  • stimuluje žaludeční sekrece
  • podporuje přirozenou obranyschopnost¨
  • vhodný při nachlazení
  • prospívá při křečových žilách
  • při srdeční arytmii
  • prevence chronických zánětů dutin a proti ucpanému nosu
  • zdrojem vlákniny, která zpomaluje vstřebávání cukru do těla (vhodné pro diabetiky)
  • protirakovinové účinky
  • zmírňuje bolesti kloubů při revmatismu, artritidě, a při zánětlivých onemocnění podpůrných tkání (šlachy a vazy kloubů) - masti a krémy s kapsaisinem

Víte co je to Harissa?

je to ostrá směs orientálního koření chilli papriček, česneku, koriandru, římského kmínu a může se přidat i špetka soli, papriky a trocha olivového oleje. Tyto ingredience se smíchají a vznikne pasta.Harissa se hodí do polévek, omáček, k masu, kuskusu i rybám, ale má také nesporné výhody pro zdraví.
 

Harissa a její účinky na zdraví:

  • podporuje zdraví žaludku
  • stejné účinky jako chhli papričky
  • podporuje imunitní systém
  • podporuje srdce, je prevencí kornatění tepen (česnek), čisté cévy
  • působí proti vzniku virášek a ekzémů
  • ničí parazity ve střevech
  • snižuje vysokou hladinu cholesterolu v krvi
  • uvolňuje nepříjemné křeče, tlumí nadýmání a mírní pocit plnosti po jídle (koriandr)
  • podporuje nervovou soustavu
  • působí proti nachlazení a kašli
zobrazit více..
Loading...