Černý rybíz
Černý rybíz (Ribes nigrum) má černé bobule s vysokým obsahem vitaminu C a též vitamin P, pektin, resveratrol a silice. Černý rybíz je starý a účinný lék na revmatismus, plicní a ledvinové choroby, posiluje cévy, srdce,harmonizuje krevní tlak, prospívá játrům a ledvinám, utišuje kašel. Kořeny a listy černého rybízu byly v lidovém léčitelství upravovány na přípravky zmírňující revmatismus, artritidu, pakostnice a také měly pomáhat s příliš vysokým tlakem.
Černý rybíz a jeho účinky:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li) a nemohou vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin či výrobku
- významný protioxidant
- zdroj resveratrolu
- prospívá žaludku
- podporuje trávicí trakt a osu MTM
- působí močopudně a potopudně
- prevence proti vápníkovým ledvinovým kamenům
- zdroj antokyanů
Černý rybíz, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- vylučování vody z organismu
- antioxidant
- kontrola tělesné hmotnosti
- normální funkce dýchacího systému
- normální hladina glukózy v krvi
- přirozená obranyschopnost - imunitní systém
- čištění organismus
Kvalita plodů: Sušený rybízový plod nesmí po zmáčknutí barvit prsty. Má červenohnědou barvu a charakteristický zápach a chuť.
Listy černého rybízu:
- mají vyšší obsah vitamínu C než plody
- odvar z listů (sušených i čerstvých) se používá při chudokrevnosti
Černý rybíz s medem: smícháme šťávu z černého rybízu s medem v poměru 3 :1, užíváme 3 x denně Použití: přímá konzumace, šťáva z plodů,kompoty, zavařeniny, sušené plody, protlaky, džemy a příprava vína Množství: 30-40 g černého rybízu pokryje denní spotřebu vitaminů a minerálů Kontraindikace: při trombóze, zvyšuje srážlivost krve, při zánětech dvanácterníku, těhotné ženy
Tip: při nachlazení, chřipce a špatném krevním oběhu:do tmavé láhve dáme jeden díl plodů černého rybízu a jeden díl lihu a necháme 10 dní stát a každý den protřepeme. Vytvořený macerát slijeme a užíváme jednu lžičku denně.