Černý rybíz

Černý rybíz (Ribes nigrum) má černé bobule s vysokým obsahem vitaminu C a též vitamin P, pektin, resveratrol a silice. Černý rybíz je starý a účinný lék na revmatismus, plicní a ledvinové choroby, posiluje cévy, srdce,harmonizuje krevní tlak, prospívá játrům a ledvinám, utišuje kašel. Kořeny a listy černého rybízu byly v lidovém léčitelství upravovány na přípravky zmírňující revmatismus, artritidu, pakostnice a také měly pomáhat s příliš vysokým tlakem.

Černý rybíz a jeho účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li) a nemohou vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin či výrobku
  • významný protioxidant
  • zdroj resveratrolu
  • prospívá žaludku
  • podporuje trávicí trakt a osu MTM
  • působí močopudně a potopudně
  • prevence proti vápníkovým ledvinovým kamenům
  • zdroj antokyanů
  • Více o účincích černého rybízu zde.

Černý rybíz, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • vylučování vody z organismu
  • antioxidant
  • kontrola tělesné hmotnosti
  • normální funkce dýchacího systému
  • normální hladina glukózy v krvi
  • přirozená obranyschopnost - imunitní systém
  • čištění organismus

Kvalita plodů: Sušený rybízový plod nesmí po zmáčknutí barvit prsty. Má červenohnědou barvu a charakteristický zápach a chuť.

Listy černého rybízu:

  • mají vyšší obsah vitamínu C než plody
  • odvar z listů (sušených i čerstvých) se používá při chudokrevnosti

Černý rybíz s medem: smícháme šťávu z černého rybízu s medem v poměru 3 :1, užíváme 3 x denně Použití: přímá konzumace, šťáva z plodů,kompoty, zavařeniny, sušené plody, protlaky, džemy a příprava vína Množství: 30-40 g černého rybízu pokryje denní spotřebu vitaminů a minerálů Kontraindikace: při trombóze, zvyšuje srážlivost krve, při zánětech dvanácterníku, těhotné ženy 

Tip: při nachlazení, chřipce a špatném krevním oběhu:do tmavé láhve dáme jeden díl plodů černého rybízu a jeden díl lihu a necháme 10 dní stát a každý den protřepeme. Vytvořený macerát slijeme a užíváme jednu lžičku denně.

zobrazit více..
Loading...