Brusinky (Vacinium vitis-idaea), sušený plod
Alternativní názvy brusinek: červené borůvky, kalina, brusnice,.anglicky cranberries. Brusinka je plazivý stále zelený keřík dorůstající do výšky 15 - 25 cm a má plazivé, výhony dlouhé až 70cm, plody mají červenou barvu bobulovitého tvaru o velikosti 6 - 8 mm. Brusinky obsahují vitamíny A, B, C, třísloviny, flavonoidy, minerály (vápník, draslík, hořčík, fosfor, sodík, železo) a v menší míře nikl, chrom a jod. Pro léčebné účinky se využívá plod i list brusinky. Plody se používají na kompotování, džemy. Brusinka se u nás vyskytuje zřídka proto se k nám se dováží z Ruska a Finska, kde dosud roste v hojném množství.
Brusinky a jejich účinky
- pomáhají při onemocnění prostaty
- mají antiseptické a antibiotické účinky
- pomáhají proti zánětu močových ces a zánětech močového měchýře
- normalizují střevní flóru (mikrobiotu) a obnovují její rovnováhu
- vhodné při léčbě nádorových onemocnění
- vhodné při nemocech sítnice oka (ztráta ostrosti vidění)
- působí jako prevence proti křečovým žilám
- chrání před zubním kazem
- vhodné po používání antibiotik
- pomáhají i odstraňovat bakterie z ústní dutiny
- pomáhají zabránit šíření oparů
- pomáhají chránit pokožku před UV a UVB zářením
- snižují hladinu celkového cholesterolu, a zvyšují hladinu dobrého cholesterolu.
- pomáhají v prevenci žaludečního vředu
- pomáhají léčit infekci ledvin, zánět žaludku i zubní kaz
- zabraňují tvorbě ledvinových kamenů a dokáží je i rozpustit
- společně s borůvkou brání přemnožení bakterie Escherichia coli
- společně s borůvkou jsou doporučovány při cukrovce, vysokém tlaku, arterioskleróze
- více informací a účinžití: do snídaňovýcg směsí, jogurtůky brusinek
Chuť: kyselé nahořklá
Použití: do snídaňových směsí, jogurtů, musli, smoothie
zobrazit více..
Loading...