Brusinky (Vacinium vitis-idaea), sušený plod

Alternativní názvy brusinek: červené borůvky, kalina, brusnice,.anglicky cranberries. Brusinka je plazivý stále zelený keřík dorůstající do výšky 15 - 25 cm a má plazivé, výhony dlouhé až 70cm, plody mají červenou barvu bobulovitého tvaru o velikosti 6 - 8 mm. Brusinky obsahují vitamíny A, B, C, třísloviny, flavonoidy, minerály (vápník, draslík, hořčík, fosfor, sodík, železo) a v menší míře nikl, chrom a jod. Pro léčebné účinky se využívá plod i list brusinky. Plody se používají na kompotování, džemy. Brusinka se u nás vyskytuje zřídka proto se k nám se dováží z Ruska a Finska, kde dosud roste v hojném množství.

Brusinky

Brusinky a jejich účinky

  • pomáhají při onemocnění prostaty
  • mají antiseptické a antibiotické účinky
  • pomáhají proti zánětu močových ces a zánětech močového měchýře
  • normalizují střevní flóru (mikrobiotu) a obnovují její rovnováhu
  • vhodné při léčbě nádorových onemocnění
  • vhodné při nemocech sítnice oka (ztráta ostrosti vidění)
  • působí jako prevence proti křečovým žilám
  • chrání před zubním kazem
  • vhodné po používání antibiotik
  • pomáhají i odstraňovat bakterie z ústní dutiny
  • pomáhají zabránit šíření oparů
  • pomáhají chránit pokožku před UV a UVB zářením
  • snižují hladinu celkového cholesterolu, a zvyšují hladinu dobrého cholesterolu.
  • pomáhají v prevenci žaludečního vředu
  • pomáhají léčit infekci ledvin, zánět žaludku i zubní kaz
  • zabraňují tvorbě ledvinových kamenů a dokáží je i rozpustit
  • společně s borůvkou brání přemnožení bakterie Escherichia coli
  • společně s borůvkou jsou doporučovány při cukrovce, vysokém tlaku, arterioskleróze
  • více informací a účinžití: do snídaňovýcg směsí, jogurtůky brusinek

Chuť: kyselé nahořklá

Použití: do snídaňových směsí, jogurtů, musli, smoothie

zobrazit více..
Loading...