Bršlice kozí noha
Bršlice kozí noha, její listy obsahují vitamin C, Dorůstá výšky až 80cm. Většina zahrádkářů jí zná jako úporný nezničitelný plevel, přesto jde o léčivou bylinku. Mladé listy jsou zdrojem vitamínu C (dokonce 4× více než citrón), tříslovin, hořčinů, taninu, chlorofylu, železa, manganu, hořčíku a vápníku a pomohou nám jak s pročištěním organismu, tak v boji s jarní únavou.
Bršlice kozí noha a její účinky:
- podporuje imunitní systém
- působí proti únavě
- čistí tělo a ledviny od solí
- vhodná při dně a revmatismu, podporuje vylučování soli
- při problémech s klouby, když zlepšuje jejich pohyblivost
- při akutních bolestí nohou i kloubů uleví i obklad z rozmělněného listí
- obsahuje 4× více vitamínu C než citrón
- kladně působí rovněž na otoky, hemeroidy , křeče a zanícené rány
- působí diureticky (močopudně)
- prevence proti močovým a ledvinovým kamenům
- pomáhá i při poruchách metabolismu cukrů, doporučována je k podpoře léčby diabetu
- pozitivní vliv má rovněž na překyselení organismu, navíc působí protizánětlivě a detoxikačně
- podporuje odvodňování organismu
Sběr: mladé listy a oddenky
Upozornění: bršlice kozí noha může ve větším množství uškodit. Pak totiž vyvolává nevolnost a někdy dokonce způsobuje podráždění ledvin.
Barva květů: bílá, kvete od konce května do srpna
Použití: na přípravu čaje, do salátu, nádivek, mletého masa nebo polévek, na přípravu špenátu z mladých listů
Plod: tmavě hnědé dvounažky
Recept na salát z bršlice kozí nohy: mladé listy necháte několik minut spařit v horké vodě. Tu následně slijete a listy nakrájíte. Následně dochutíte solí a pepřem. Pokud vám nevadí křen, můžete přidat i ten a celý salát nakonec zjemníte (bio) jogurtem.