Bříza bělokorá (Betula pendula)

Jak se dá využít pro léčebné účely bříza bělokorá?

Březová míza (voda)

březová míza (byla považována za symbol Ruska), čirá tekutina proudí z řezu na kmenu (po dobu 3 týdnů) nebo větvích pod tlakem kořenů Březová mízaobvykle po prvním tání (březen až duben v závislostí na povětrnostních podmínkách, kdy bobtnají pupeny a ještě před prvními lístky - vhodná doba na sběr mízy) . Z velkých bříz s dobře rozvinutou korunou můžete získat asi 1-5 litrů šťávy denně, z mladých stromků do průměru 20cm se míza neodebírá. Březová míza se přestává odebírat jakmile se začnou objevovat první listy. Otvor (5-10mm) se obvykle dělá na severní straně pod úhlem 45 stupňů (pro snadnější odtok)do hloubky několika centimetrů 3 - 6cm (místo mezi kůrou a dřevem), cca 40 - 50cm od země. Do otvoru se vloží trubička a míza odkapává do nádoby upevněné na stromě, nejlépe skleněné. Sběr se provádí nejlépe mezi 10-18 hodinou, potom strom již tzv. "spí". Po skočení se otvor utěsní voskem, korkem, jílem nebo mechem, zabrání se tak vniknutí bakterií a různých plísní, které by měly za následek odumření stromu. Čerstvá březová míza je považována za tonizující nápoj, který odstraňuje únavu, ospalost, letargii, ale také je dietním nápojem (obsahuje pouze 22 kcal na 100g). Čestvá míza po odběru vydrží v ledničce cca 2 dny. Mízu můžeme konzervovat pomocí pasterizace (do 1 litru březové mízy - 125 g cukru a 5 g kyseliny citrónové), použít na výrobu březového kvasu, či ji zmrazit. V toto stavi si zachová na delší dobu většimu výživných látek.

Březová míza obsahuje cukry - 1-4%; draslík, sodík, vápník, hořčík, hliník, mangan, železo, křemík, titan, měď, bárium, fosfor a stopy dusíku.

Jak zjistit, že můžeme odebírat mízu? Provrtáme šídlem kůru, pokud se objeví kapka, je vhodná doba na odběr mízy.

Březová míza a její účinky na zdraví:

  • zdroj minerálů pro tělo (jarní Hypovitaminóza)
  • čistí křev a ledviny
  • detoxikační účinky
  • při bolestech kloubů
  • při potížích s játry a žlučníkem
  • působí proti únavě a depresím
  • hydratuje pokožku
  • čistí a hojí pokožku (akné, ekzémy, opary, odřeniny)
  • pomáhá rozpuštět močové kameny (fosforečného a uhličitanového původu)
  • mírní podráždění
  • zlepšuje metabolismus
  • pozitivní vliv na čínnost žaludku
  • při respiračních onemocněních (bolest v krku , zánět průdušek , zápal plic - pneumonie)
  • zdroj síly a energie (čerstvá březová míza)
  • nízký obsah kalorií jen 22 kcal na 100g
  • posiluje srdce
  • podporuje imunitní systém
  • stimuluje lidský mozek
  • normalizuje proces trávení
  • vhodná při těžkých zánětech (díky tříslovinám)
  • při intoxikaci
  • pomáhá při dně
  • močopudný účinek
  • při onkologických problémech
  • při chronické únavě a ospalosti
  • k prevenci zubního kazu
  • má antioxidační a protinádorovou aktivitu
  • při otocích a na nehojící se rány a vředy
  • pozitivní vliv na činnost žaludku
  • na plísňové onemocnění kůže
  • zlepšuje náladu
  • pomáhá v boji proti impotenci
  • pro výživu a péči o vlasy

Kontraindikace: nedoporučuje se při problémech s ledvinovými kameny a vředy, alergie na pyl z břízy.

Dávkování: sklenice denně, nebo 1 šálek 3x denně

Dříve se používalo březové proutí na výrobu kvalitních košťat. Z březové mízy se vyrábí i březový kvas, víno, xilitol (březový cukr) a březový sirup.

Březové pupeny a jejich účinky na zdraví:

březové pupeny obsahují esenciální olej (3,5-5%), sbírají se na jaře a jsou unikátním koncentrátem živin. Nějvhodnější dobou pro sběr pupenů je březen, kdy pupeny bobtnají a kdy proudí březová míza do kměne a větví z kořenů. Nějčastěji se březové pupeny dávají extrahovat do alkoholu.

  • při zánětu kostí
  • při odvápnění kostí
  • harmonizují činnost slinivky a sleziny
  • pomáhají léčit záněty ledvin

Březové listy a jejich účinky na zdraví:

březové listy obsahují antokyany -flavonoidy, saponiny, silice, pryskyřice, zvýšené množství zinku, karotenu a vitamínu C.

  • uklidňují nervový systém
  • při onemocnění ledvin
  • při bolestech hlavy, migrénách
  • do koupelí při revmatismu a ischiasu
  • odvar z listů prospívá růstu vlasů

Listy břízy můžeme přidávat do polévek, k masu, na příravu čaje nebo mladé lístky přímo konzumovat

Čaj z listů břízy je vhodné pít při kožních vyrážkách, které se objevují v důsledku překyselení organismu nebo zanesení jedy. Lžička březových listů se zalije šálkem vroucí vody a nechá se 3 minuty louhovat.

Nezapomeňte, že příroda nám dává velkorysé dary, jen je důležité je používat správně!

zobrazit více..
Loading...