Borůvky

p>Sušené borůvky (Vaccinium myrtillus) nejsou méně užitečné než čerstvé. Mají nízký obsah sodíku, ale více kalorií , neobsahují cholesterol, jsou bohaté na esenciální živiny důležité pro zdraví. A co je nejdůležitější - jsou kdyspozici po celý rok. 

Rozlišujeme borůvky

  • lesní borůvky
  • kanadské velkoplodé borůvky 

Sušené plody borůvek, jak se liší od čerstvých?

  • sušené borůvky obsahují o cca 600% více kalorií a cukru nez čerstvé borůvky - proto jsou sušené borůvky vhodné pro rychle doplnění energie
  • při sušení se ztrácí cca 40-50% antioxidantů ( to platí zejména pro vitaminy rozpustné ve vodě ) - čerstvé a mražené borůvky obsahují více účinných látek
  • minerály obsažené v sušených plodech ( vápník, fosfor a draslík ) se lépe tráví a využívají pro organismus
  • sušené borůvky obsahují cca 200- 300 krát více vlákniny než čerstvé borůvky
  • sušené plody mohou obsahovat siřičitany, které se používají jako konzervant při sušení

Sušené borůvky, jaké mají účinky?

borůvky obsahují minerály hořčík, fosfor, vápník, železo, síru, chróm a zinek, antioxidanty, antokyany, kyselinu listovou, karotenoidy, vitamin B1, B2, A a C. Sušené i čerstvé borůvky mají tyto účinky:

  • proti nádorový účinek ( prevence rakoviny prsu )
  • posilují cévy
  • jsou skvělým zdrojem vápníku, ale i železa, nebo draslíku 
  • pomáhají posilovat obranyschopnost a je také velmi dobrým antioxidantem 
  • má vliv na tvrdost a zdraví kostí, na regulaci střevní mikroflóry, stejně jako jsou skvělým pomocníkem při bojích proti infekcím 
  • snižují hladinu cholesterolu ( snižuje riziko kardiovaskulárních chorob )
  • zmírňuje únavu očí a chrání zrak
  • prospívají při šerosleposti
  • podporuje mozkové funkce a prospívají paměti ( brainfood )
  • snižuje hladinu cukru a inzulinu
  • zlepšuje funkci střev a zažívání
  • pomáhá při infekcích močových cest
  • díky vitaminu C podporuje růst kostí u dětí, posiluje imunitní systém, uychluje hojení ran, podporuje tvorbu kolagenu
  • více o účincích

Kontraindikace borůvek

  • při nesprávné funkci žlučových cest ( onemocnění slinivky )

Jak sušit borůvky?

borůvky můžeme sušit postaru pod širým nebem ( nebo v troubě při teplotě do 60 stupňů, případně sušičce ovoce ) ve slabé vrstvě na tkanině nebo bílém papíře. Před sušením plody obláchněte vodou. Sušené plody borůvek vydrží až 2 roky.

Použití: přímá konzumace, do snídaňových směsí, smoothie atd. 

Kanadské borůvky sazenice pěstování

zobrazit více..
Loading...