Bezlepkové potraviny
bezlepková dieta - celiakie, je chronické celoživotní onemocnění, charakterizované trvalou nesnášenlivostí lepku (glutenu) a typickými zánětlivými změnami sliznice tenkého střeva. Tyto změny vedou k porušenému vstřebávání všech živin, minerálů, vitaminů i vody, stupeň této poruchy je odvislý od tíže postižení sliznice – proto se vyskytují různé klinické formy od plně rozvinutých až k formám neúplným či zcela bezpříznakovým.
Seznam bezlepkových superpotravin:
- Chia semínka, Chia chipsy, chia mouka
- Teff, Slzovka obecná, Amarant, Rýže, Quinoa ( Merlík čilský )
- Baobab, 100% přírodní prášek v BIO kvalitě
- Ječmen Fresh
- konopná semínka loupaná
- Zelený ječmen
- luštěniny ( hrách, fazole, čočka..)
- brambory
- ovoce a zelenina
- ořechy
- maso, ryby, tuky, vejce
- bezlepkové mouky ( chia mouka, amarantová mouka, nopálová mouka, rýžová mouka, kaštanová, mandlová, hrachová, rýžová...)
- směsi pro bezlepkový chléb
- Zdravá snídaně ( 12 druhů )
- RAW ME ovocno - ořechová tyčinka ( jablko, mango, třešeň, kakao, meruňka, brusinka )
- přírodní sladidla
- 100% ovocné a zeleninové šťávy - přírodní
- bezlepkové ovesné vločky
Vliv lepku ( glutenu ) na organismus
proč potraviny obsahující lepek ničí mozek? Důvodem je složenina dvou bílkovin - gliadinu a gluteninu nazývaná lepek nebo gluten. Například pšenice způsobuje zmenšování mozku a omezuje jeho činnost, a právě nadměrná konzumace pšenice je klíčovou příčinou demence. Důvodem je že nyní pšenice obsahuje až 40x více lepku než před 30 roky. Při konzumaci glutenu ( lepku ) dochází v těle k tvoření zánětlivých ložisek, které mohou přecházet v chronické záněty, které trvale oslabují tělo a snižují imunitu a stojí za příčinou většiny nemocí ( včetně demence, rakoviny ).
To je také důvod proč přbívá lidí, kteří jsou citliví a alergičtí a potýkají se dlouhodobě s problémy, až nakonec zjistí že příčinou je lepek ( celiakie - bezlepková strava ).
Důvod je jasný, lidské tělo není schopno pojmout a zpracovat takový obsah sacharidů, který každý den přijímáme.
Co je lepek?
lepek neboli gluten je složenina gluteininu a prolaminu. Problém lepku by nebyl tak vážný, pokud bychom jej konzumovali pouze v obilninách. Lepek se používá v potravinářském průmyslu, protože má skvělé pojivé vlastnosti, pro výrobu polotovarů ( uzeninách, omáčkách, jogurtech, cereáliích atd...)
- toxická látka, která způsobuje tzv. pšeničné břicho
Potraviny obsahující lepek:
- pšenice
- žito
- ječmen
- koláče
- pečivo
- nudle
- sušenky
- krupice
- vločky
- cereálie
- strouhanka
- krupice
- knedlík
Skryté zdroje lepku:
- salám
- paštika
- hořčice
- kečup
- tatarka
- hotové dresinky
- masox
- bujón
- čokoláda s malým obsahem kakaa
- nugát, karamel
- marmeláda
- želatinové výrobky
zobrazit více..
Loading...