Bez černý

Bez černý (Sambucus nigra) je listnatý nízký keř dorůstající výšky až 7m, pro léčebné účely se používá plod (bezinky - černé bobule) a květ. Pro své léčivé účinky kdysi dostávali novomanželé jednu rostlinku černého bezu svatebním darem. Černý bez je lékem proti devíti nemocem a je považován za magickou bylinu.

  • květy jsou zdrojem silic, tříslovin, slizu, éterických olejů, omega 3 a 6 mastných kyselin, flavonoidů, glykosidů, vitamin C
  • černé plody bezu (bezinky) jsou zdrojem organických kyselin, tříslovin, pektinu, cholinu, vitaminu A, C, vitamínů skupiny B, železa a selenu.

Bez černý a jeho účinky:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti bylinek ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • močopudný účinek
  • podporuje imunitu a má protizánětlivé účinky (čaj z květů)
  • podporuje pocení, vykašlávání, snižuje horečku (čaj z květů)
  • čistí krev i organismus
  • přispívá k čištění zahleněných průdušek (květ)
  • černý bez má antioxidační účinky a působí proti volným radikálům
  • při chřipce, nachlazení, zánětu čelních dutin i revmatismu (čaj z květů)
  • zdroj fytoncidů, působí proti bakteriím a houbám (květ, list, plod)
  • na přípravu potopudného a močopudného čaje z květů
  • podporuje peristaltiku střev a čistí střeva (bezinky - šťáva)
  • na otoky, omrzliny a pohmožděniny (mast z letních listů černého bezu)
  • bezové květy tiší příznaky nachlazení, pomáhají při horečce a zánětu nosních i čelních dutin, lze je rovněž využít k omezení tvorby hlenů při senné rýmě, zánětu dutin a infekcích středního ucha

Jak vnímali černý bez Germáni a Slované?

  • vnímali černý bez jako určitý druh stromu života, který chrání duch kmene
  • posvátný strom
  • nabízel vstup do podzemí
  • má dvojí tvář, je jedovatý, ale i uzdravující (bezinky a bílý květ)

Bez černý, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Vylučování vody z organizmu
  • Antioxidant
  • Kontrola tělesné hmotnosti
  • Normální funkce dýchacího systému
  • Normální hladina glukózy v krvi
  • Přirozená obranyschopnost - imunitní systém
  • Čištění - vylučování

Použití: na přípravu odvaru z plodů nebo květů, mast z listů

Skladování: suché temné místo do teploty 25°C, v uzavřených papírových obalech

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Stanoviště, výskyt: rumiště, okraje lesů, polí a cest

Sběr: květ, v květnu za slunečného počasí(dle tradice na sv. jána v poledne), plod koncem srpna

Barva květu: žlutobílá

Sušení květů: sušíme v tenké vrstvě, pokud možno rychle, nejlépe umělým teplem do 35 °C, rychle hnědne, dobře usušené květy mají žlutou barvu

Vůně listu: mírně zapáchá

Vůně květu: mírně nasládlá, aromatická

Plody: černé bobule, menší než černý rybíz

Čeleď: pižmovkovité (Adoxaceae)

Záměna: v době květu s bezem červeným nebo bezem chedbí

Lidové názvy: bezinka, bezinky, kozičky, smradinky, kašička, psí bez, bez domácí, bezoví, chebst, chebz, smradinky, smradinka, kozíček, bzí, bzina, bzinky, chebži, chebdový květ, bezový květ, baza, bazičky, bez psí, beza, bezový květ, bzíní, bzinky, černá bezinka, habzina, habžina, hulák, hular, hural, chabza, chabzda, chabzdě, chebdový květ, chebzí, chebží, chebzík, chebzinky, chebzový květ, kalina, kašička, kobzina, kozíček, kozička, kozinky, psí víno, psí víno léčivé, psounský bez, pukač, smradlavej bez, smradlavka, zebzový květ

Rčení, pořekadla, tradice:

  • Kůra, plody, listy, květ, v každém z nich dlí dobrý svět.
  • Na svatého Jána, když kvete černý bez, láska bláznivá přijde ještě dnes.
  • přísloví: "Před heřmánkem smekni a před bezem klekni" nebo "Je lékem proti devíti nemocem a je považován za bylinu magickou"
  • naši předci věřili, že v bezu sídlí duchové a víly, které kolem bezu za poledne tančily. Vyráběly se kolébky pro nově narozené děti, protože se věřilo, že dobrý duch tohoto stromu dítě ochrání.
  • "není-li ti právě dobře, vypij čaj z bezinkových listů, pojez k tomu trochu másla a jdi na procházku, pak se brzo ulož ke spaní"
  • staří slované si při stěhování vždy brali do svých nových domovů semena nebo sazenice černého bezu, protože věděli, že mezi všemi rostlinami je jen málo tak všestranně léčivých
  • v lidové tradici sázely nevěsty jednu sazenici bezu před okno svého stavení a druhou ke stodole, před okno proto, aby nemocný měl blízko lék a ke stodole pak, protože bez odporuje škůdce - zejména pilouse, kteří ohrožují úrodu ve stodole
  • bez byl sídlem mocných duchů, kteří by se mstili za každé příkoří, jehož by se jejich bydlišti dostalo
  • zlé mocnosti a čarodejnice se bezu bály

Magie bylinky:

Signatura:

  • nepříjemná vůně listů
  • stanoviště bezu signalizuje přítomnost dusíku v půdě

Permakultura: pod černý bez nebo do jeho blízkosti se umisťuje kompost (podporuje poces tlení)

  • čerstvé listy bezu černého se vkládaly do chodby krtkům (odpuzují a vyhánějí je)

Jak připravit čaj z květu černého bezu?

jednu až dvě lžičky květu zalijeme 250ml horké vody, necháme louhovat 10 min, a scedíme

Jak vyrobit bezový likér?

Na výrobu bezového likéru budete potřebovat květy, ideální čas pro jejich sběr je červen či začátek července. Černý bez roste takřka všude,  pro výrobu likéru si ale běžte květy natrhat někam, kde nejezdí moc aut, ať je máte v co nejčistší formě. Květy sbírejte do košíku nebo plátěného pytlíku, aby se nezapařily.Ingredience na asi 2,5 l likéru:

  • litr vody
  • litr vodky
  • půl litru jablečného džusu
  • 10 g potravinářské kyseliny citronové
  • 15 kusů pěkných, zdravých a hlavně nepraných květů bezu
  • cca 400 g cukru

Neprané květy bezu přelijte jablečným džusem a vodou a nechejte celý obsah 24 hodin odstát. Pak směs přeceďte přes sítko a do tekutiny přidejte kyselinu citronovou, cukr a vodku. Vše důkladně promíchejte, dokud se veškerý cukr nerozpustí. Nechejte odležet asi týden a bezinkový likér je připraven k ochutnání.

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

zobrazit více..
Loading...