Avokádo
avokádo (dužina i pecka) je chutné exotické ovoce, také patří mezi superpotraviny. Avokádo má několik kultivarů, nejčastější je tmavozená barva s
kožnatou slupkou hruškovitého tvaru, měkká máslovitá dužina má typickou pískovou barvu. Dužina je zdrojem tuků - 20% (kyseliny olejové) a vody (cca 70%), vitamínu B (B1, B2, B3, B6, B7, B9), C, D, K a E, antioxidantů (lutein), minerálů draslíku, hořčíku, vápníku, zinek, fosfor, měď, mangan a železa.

Zdravotní účinky dužiny avokáda:
- brainfood - podporuje mozkové funkce (díky obsahu vitamínů skupiny B)
- snižuje hladinu inzulinu v krvi
- snižuje hladinu cholesterolu
- prospívá cévám a kardiovaskulárnímu systému
- pomáhá s hubnutím
- nizký obsah kalorií
- vhodné pro sportovce a vegany
- lutein obsažený v avokádu také snižuje riziko rakoviny prostaty a rozvoj slepoty u starších lidí
- hořčík, vápník a železo obsažené v avokádu - ideální minerální pro lidi, kteří mají problémy s krevním oběhem a poruchami krve (například nedostatek železa, a tedy nízkou hladinu hemoglobinu v krvi).
- snižuje riziko osteoporózy
- biotin pečuje o pokožku, zlepšuje vidění, odstraňuje ranní nevolnosti u těhotných žen
- prevence rakoviny
- odporuje obnovu buněk a regeneraci pokožky (pleťová maska)
Chuť dužiny: oříšková
TIP při nákupu: zralé avokádo je na omak měkké, ale ne kašovité. Plody v obchodech mohou ale být často tvrdé a tudíž nezralé. Nezralé avokádo je hořké!
Použití: pro přímou konzumaci, do smoothie, salátů, snídaňových směsí na sladko i na slano. Avokádo můžeme konzumovat jak v syrové nebo tepelně upravené
Pecka z avokáda
v jádru avokáda je koncentrováno až 70% všech antioxidantů (dužině je pouze 30%), jádro lze také konzumovat, můžeme je rozemlít na jemný prášek (např. v mixéru). Tento prášek (má neutrální mírně nahořklou chuť) lze kombinovat s banánem, ananase, špenátem. Prášek též můžete použít do smoothie, jogurtu, snídaňových směsí.
Kontraindikace: jádra obsahují amygdalin (podobně jako hořká meruňková jádra), který je ve vyšších dávkách toxický. Pecka (jádro) patří také mezi alergeny.
Zdravotní účinky pecky (semene) avokáda:
- je zdrojem vlákniny
- harmonizuje hladinu cholesterolu
- prevencí mnoha vážných onemocnění od hypertenze přes diabetes až po kardiovaskulární choroby
- prášek ze semene se používá jako přírodní barvivo (ve spojení s vodou má oranžovou barvu)
- má antioxidační, protinádorové a antihepatitické účinky (díky katechinům)
- působí jako prevence rakoviny
- přispívá k prevenci i léčení Alzheimerovy choroby (díky saponinům, alkaloidům a terpenoidům)
zobrazit více..
Loading...