Avokádo

avokádo (dužina i pecka) je chutné exotické ovoce,  také patří mezi superpotraviny. Avokádo má několik kultivarů, nejčastější je tmavozená barva sAvokádo kožnatou slupkou hruškovitého tvaru, měkká máslovitá dužina má typickou pískovou barvu. Dužina je zdrojem tuků - 20% (kyseliny olejové) a vody (cca 70%), vitamínu B (B1, B2, B3, B6, B7, B9), C, D, K a E, antioxidantů (lutein),  minerálů draslíku, hořčíku, vápníku, zinek, fosfor, měď, mangan a železa.
 

Zdravotní účinky dužiny avokáda:

  • brainfood - podporuje mozkové funkce (díky obsahu vitamínů skupiny B)
  • snižuje hladinu inzulinu v krvi
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • prospívá cévám a kardiovaskulárnímu systému
  • pomáhá s hubnutím
  • nizký obsah kalorií
  • vhodné pro sportovce a vegany
  • lutein obsažený v avokádu také snižuje riziko rakoviny prostaty a rozvoj slepoty u starších lidí 
  • hořčík, vápník a železo obsažené v avokádu - ideální minerální pro lidi, kteří mají problémy s krevním oběhem a poruchami krve (například nedostatek železa, a tedy nízkou hladinu hemoglobinu v krvi). 
  • snižuje riziko osteoporózy
  • biotin pečuje o pokožku, zlepšuje vidění, odstraňuje ranní nevolnosti u těhotných žen
  • prevence rakoviny
  • odporuje obnovu buněk a  regeneraci pokožky (pleťová maska)
Chuť dužiny: oříšková
TIP při nákupu: zralé avokádo je na omak měkké, ale ne kašovité. Plody v obchodech mohou ale být často tvrdé a tudíž nezralé. Nezralé avokádo je hořké!
Použití: pro přímou konzumaci, do smoothie, salátů, snídaňových směsí na sladko i na slano. Avokádo můžeme konzumovat jak v syrové nebo tepelně upravené
 

Pecka z avokáda

v jádru avokáda je koncentrováno až 70% všech antioxidantů (dužině je pouze 30%), jádro lze také konzumovat, můžeme je rozemlít na jemný prášek (např. v mixéru). Tento prášek (má neutrální mírně nahořklou chuť) lze kombinovat s banánem, ananase, špenátem. Prášek též můžete použít do smoothie, jogurtu, snídaňových směsí.
Kontraindikace: jádra obsahují amygdalin (podobně jako hořká meruňková jádra), který je ve vyšších dávkách toxický. Pecka (jádro) patří také mezi alergeny.

Zdravotní účinky pecky (semene) avokáda:

  • je zdrojem vlákniny
  • harmonizuje hladinu cholesterolu
  • prevencí mnoha vážných onemocnění od hypertenze přes diabetes až po kardiovaskulární choroby
  • prášek ze semene se používá jako přírodní barvivo (ve spojení s vodou má oranžovou barvu)
  • má antioxidační, protinádorové a antihepatitické účinky (díky katechinům)
  • působí jako prevence rakoviny
  • přispívá k prevenci i léčení Alzheimerovy choroby (díky saponinům, alkaloidům a terpenoidům)
     
    Zdroj: https://www.flowee.cz/fit/zdrava-strava/3204-pecka-z-avokada-superpotravina-ktera-bezne-konci-v-kosi
     
     
     
zobrazit více..
Loading...