Angrešt
Angrešt (Ribes uva-crisp) má bobulovité zelené plody, které jsou zdrojem vitamínů skupiny B (B1, B2, B3, B6, B7 - biotin), A, C, PP a E, kyselin (citrónová, jablečná, vinná a šťavelová), karotenu, vlákniny, minerálů (draslík, vápník, hořčík, mangan, fluór, železo, křemík, měď, zinek) a velkého množství vody. Plody angreštu zrají během prázdnin, nejsou však vhodné pro dlouhodobé skladování ani zmrazení. Čerstvé plody obsahují až 90 % vody.
- amalaki - indický angrešt
- josta - kříženec rybízu a srstky (je odolná vůči chorobám)
Co se týká vitamínů, minerálů a stopových prvků, zhruba šálek čerstvého angreštu doplní asi: 46 % denního doporučeného množství (DDM) vitamínu C, 9 % DDM vitamínu B5, 7 % DDM vitamínu B6, 12 % DDM mědi, 9 % DDM manganu a 6 % DDM draslíku.
Angrešt a jeho účinky:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li) a nemohou vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin či výrobku
- zdroj elektrolytů (hořčík, draslík, vápník)
- je zdrojem fytonutrientů: flavonoly, které primárně zaručují zdravé srdce, mozek a pomáhají bojovat proti vzniku rakoviny, anthokyany, což jsou barevné pigmenty v ovoci a podporují dobrý zrak, zdravé močové cesty, zlepšují paměť, a rovněž předchází vzniku onkologických nemoc
- obsažené organické kyseliny jsou zodpovědné za chuť ovoce a pomohou snížit riziko vzniku mozkových příhod a Alzheimerovy choroby
- díky vláknině na poměrně dlouhou dobu zasytí a zlepší i střevní peristaltiku
- je účinným antioxidantem, podporuje náš nervový systém, nebo imunitu
- pomáhá tělo čistit a zbavovat od těžkých kovů (křemík)
- prevence cévních chorob, snižuje krevní tlak
- měď chrání náš kardiovaskulární systém, imunitu i mozek. Je důležitá i pro pevné kosti, metabolismus a reprodukci.
- posiluje nervy a srdeční sval
- obsažená vláknina čistí střeva, podporuje proces trávení, působí proti tuhé stolici
- pomáhá při ateroskleróze
- podporuje využití a zpracování bílkovin
- podporuje růst svalové hmoty
- vhodné při anémii (vhodné i pro těhotné ženy)
- na pigmentové skvrny a pihy (šťáva z čerstvých plodů)
- posiluje křehké cévy a je prevencí vnitřních krvácení
- snižuje riziko srdeční nedostatečnosti
- podporuje mozek a mozkové funkce (vitamíny skupiny B)
- vhodný při menopauze, normalizuje hormonální funkce
- minimalizuje riziko kardiovaskulárních onemocnění (hypertenze, aterosklerózy a žilní nedostatečnosti)
- vhodný při nadváze, má nízký obsah kalorií, podporuje metabolismus a spalování tuku
- působí jako prevence zánětů horních cest dýchacích
- podporuje zvyšování hladiny hemoglobinu
- přírodní diuretikum (odvádí přebytečnou vodu z těla), choleretikum a také projímadlo při chronické zácpě
- působí proti stárnutí buněk
Použití: pro přímou konzumaci, do snídaňových směsí, jogurtů, musli, na přípravu kompotů a džemů
Kontraindikace:
Chuť: sladko - kyselá, jako směs jahod a ananasu
Čeleď: meruzalkovité (Grossulariaceae)
Výskyt: zahradní nebo lesní keř, má rád větraná místa, humózní vlhké půdy, doporučuje se hnojení kravským hnojem zapravením do půdy na podzim
Množení: roubování, řízkování, kopčení
Plod: bobulovina - srstka (má různé barvy - zelená, bílá, žlutá, červená, růžová, fialová a dokonce téměř černá)
- slupka angreštu je pokrytá typickými jemnými chloupkami
Lidové názvy: meruzalka, srstka
Permakultura: prosvětlovací a "posilovací řez" se provádí u starých větví a nepotřebných výhonků u země, provádí se po sklizni (prevence před chorobami)
- ideální stav u keřovitých odrůd je cca 6-10 výhonů, u stromkových cca 4-7 větviček
Signatura: trnitý keř s chlupatými zelenými plody