Anémie, chudokrevnost

Pokud je nízká hladina červených krvinek, jedná se pravděpodobně o nedostatek železa. Mezi příznaky anémie patří: bledá pokožka, studené nohy a ruce, dušnost, únava nebo závratě. více

Jak zvýšit počet červených krvinek?

  • zvýšit konzumaci potravin bohatých na železo: játra, červené maso a žloutky jsou zdrojem železa a také tmavě zelená listova zelenina, fazole, tofu, semena, sušené ovoce či hnědá rýže. více 
  • měď (tmavá čokoláda, mandle, slunečnicová semena, chřest či drůbeží maso) metabolizuje životně důležité železo
  • konzumace potravin, které dodávají tělu vitamíny skupiny B - zejména vitamin B2 (riboflavin), B3 (niacin), B9 (kyselina listová) a B12 (kobalamin), zdrojem jsou vejce, ořechy, semena, houby, mléčné výrobky, listová zelenina
  • vitamin E (avokádo, ořechy, semena a houby)
zobrazit více..
Loading...