Amarant ( laskavec )
Co je vlastně Amarant ? Jedná seo pseudoobilninu, kterou již pěstovali staří Inkové, Mayové a Aztékové, používali list jako zeleninu a zrna pro mletí mouky. Semena amarantu jsou podobná máku. Amarant je zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin - proteinů 14-18%( např. aminokyselina lysin, leucin, isoleucin a tryptofan), minerálních látek a vitamínů. Kromě velkého množství hořčíku, vápníku a draslíku obsahují i železo, měď a zinek. Stejně jako pseudoobilnina Quinoa neobsahuje lepek.
Co se z amarantu používá?
- semena
- listy
- amarantový olej (obsahuje 6-7 % skvalenu)
Amarant a jeho účinky:
- na zácpu díky obsahu vlákniny
- prevence proti rakovině tlustého střeva
- antioxidant (skvalen, vitamin B2-riboflavin, C a E)
- brainfood - obnova mozkových buněk (lysin)
- přispívá k tvorbě svalové hmoty
- prevenci a léčbě poruch s hladinou cholesterolu
- při redukčních dietách
- vhodná potravina pro cukrovkáře
- působí proti stárnutí
- príznivě působí proti stresu
- posiluje imunitu
- vhodná pro vegany a vegetariány
- snižuje riziko osteopórózy
- podporuje správnou funkci srdce, cév a svalů
Chuť: jemná oříšková
Použití: stejně jako Quinoa slouží jako alternativa ( rýže, Slzovky, kuskusu, bulguru ), rizota, na zahuštění polévek, do jogurtů, přesnídávek, salátů
Kde koupit amarant?
Recepty s amarantem:
- rizoto s amarantem
Má jemnou oříškovou chut, vhodný je jako příloha (coby alternativa rýže či kuskusu), nasledko do kaší.
zobrazit více..
Loading...