Amarant
Amarant neboli laskavec ocasatý (Amarant, Amaranthus caudatus) původem z Jižní Ameriky používali již Inkové, Mayové a Aztékové, ze zrn připravovali mouku a listy upravovali jako zeleninu. Amarant má vysokou výživovou hodnotu, je přirozeně bezlepková pseudoobilovina (podobně jako quinoa), proto je vhodná pro celiaky. Ve srovnání s běžnými cereáliemi (pšenice, oves, ječmen, žito, rýže, kukuřice) je zrno amarantu bohatší na bílkoviny, vlákninu, kvalitní oleje atd. Amarant je považován za superpotravinu obsahující vitaminy B2, C a E. Pochlubit se může i prvky, jako jsou draslík, hořčík, vápník, křemík, zinek, nikl, železo i nenasycené mastné kyseliny, zejména kyselina olejová a linolová. Semena a listy amarantu jsou plné velmi kvalitních bílkovin, které se svým aminokyselinovým složením blíží plnohodnotným bílkovinám živočišného původu.
Amarant (laskavec) a jeho účinky:
Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li) a nemohou vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin či výrobku
- bezlepková obilnina vhodná pro celiaky
- podporuje zdraví střev a podporuje jejich očistu (vláknina)
- je zdrojem skvalenu (přírodní organická sloučenina), kteý má antioxidační, protirakovinové, antivirové účinky a podporuje tvorbu a regeneraci mozkových buněk
- vysoká výživová hodnota
- podporuje růst svalové hmoty (obsahuje plnohodnotné proteiny)
- podporuje tvorbu a regeneraci mozkových buněk
- pro vegetariány, diabetiky, sportovce a osoby s celiakií a vysokým cholesterolem
- působí proti tuhé stolici
- podporují obranyschopnost organismu
- zdroj elektrolytů (sodík, draslík, vápník a hořčík)
- více
Amarant, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Antioxidant
Použití: Na zahuštění polévek nebo omáček, do zeleninových salátů, jogurtů a müsli apod.
Příprava amarantu: Ve dvojnásobném množství vody vaříme zrna amarantu (důkladně propláchnutá) cca 25–30 min.
Čeleď: laskavcovité (Amaranthaceae)
Barva květů: purpurová, červená
Magie bylinek: laskavec vzbuzoval lásku
Plod: semena (tobolky) bělavé a hnědé barvy
Signatura: rostlina vyprodukuje až 500 000 semen, která jsou lehká a snadno rozfoukávána větrem na velké vzdálenosti
Placičky z amarantu:
Semena propláchněte vodou a na mírném ohni vařte 15 minut v dvojnásobném množství vody, dokud nevznikne slizovitá kaše. Rozmixujte ji, dochuťte oblíbeným kořením a s pomocí lžíce vytvarujte malé placičky. Ty usmažte na kvalitním oleji. Semena zase přidejte do polévek místo jíšky, dolaďte s nimi rizoto, různé kaše, zeleninová jídla a saláty. Nebo je nechte „vypražit“ na pánvi, pukají jako popcorn. (Takto upravené se hodí i na maso nebo ryby. Stačí v nich cokoli, co chcete usmažit, obalit.) Při vaření amarantu se k němu chovejte jako k rýži. (Na jeden hrnek amarantu použijte dva hrnky vody.)
Co se týče amarantové mouky, tak ta se upotřebí při přípravě lívanců nebo palačinek. Znalí vědí, že je užitečná i pro pečení chleba nebo sladkého pečiva, osvědčuje se také jako obalovací směs. Samotné těsto z amarantové mouky však má chlebovou vůni a je našedlé, lepivé a velmi hutné. Budete-li mu chtít dodat objem, použijte i jiný druh mouky. A jak je to s listy amarantu? Upravují se jako špenát a ostudu rozhodně neudělají například v salátech.