Amarant
Amarant neboli laskavec ocasatý (Amarant, Amaranthus caudatus) původem z Jižní Ameriky používali již Inkové, Mayové a Aztékové), má vysokou výživovou hodnotu, je přirozeně bezlepková pseudoobilovina (podobně jako quinoa), proto je vhodná pro celiaky. Ve srovnání s běžnými cereáliemi (pšenice, oves, ječmen, žito, rýže, kukuřice) je zrno amarantu bohatší na bílkoviny, vlákninu, kvalitní oleje, minerály (vápník, hořčík, draslík, křemík, nikl, zinek i železo) a vitamíny řady B (B1 a B2), rutin, obsahuje také nenasycené mastné kyseliny, skvalen, antioxidant E a vitamín C.
- amarantová mouka
- amarantová zrna
Amarant (laskavec) a jeho účinky:
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li) a nemohou vzbudit dojem zdravotního nebo léčebného účinku bylin či výrobku
- bezlepková obilnina vhodná pro celiaky
- podporuje zdraví střev a podporuje jejich očistu (vláknina)
- vysoká výživová hodnota
- zvyšuje odolnost stěn kapilár a zlepšuje absorpci vitamínu C (rutin)
- podporuje růst svalové hmoty (obsahuje plnohodnotné proteiny)
- má protioxidační a antivirové účinky (skvalen)
- podporuje tvorbu a regeneraci mozkových buněk
- pro diabetiky a sportovce
- působí proti tuhé stolici
- prevence srdečních chorob
- podporují obranyschopnost organismu
- snižuje hladinu LDL
- prevence proti ateroskleróze
- snižuje hladinu cukru v krvi
- zdroj elektrolytů (sodík, draslík, vápník a hořčík)
- více
Amarant, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:
- Antioxidant
Použití: Na zahuštění polévek nebo omáček, do zeleninových salátů, jogurtů a müsli apod.
Příprava amarantu: Ve dvojnásobném množství vody vaříme zrna amarantu (důkladně propláchnutá) cca 25-30 min.
Čeleď: laskavcovité (Amaranthaceae)
Barva květů: purpurová, červená
Magie bylinek: laskavec vzbuzoval lásku
Plod: semena (tobolky) bělavé a hnědé barvy
Signatura: rostlina vyprodukuje až 500 000 semen, která jsou lehká a snadno rozfoukávána větrem na velké vzdálenosti