Amalaki (Phyllanthus emblica)

Tzv. "Nebezské ovoce" ( amalaki, amla, amlaka, amlaki) je drobné ovoce podobné našemu angreštu ( proto se také nazývá ihovorově ndický angrešt ) o průměru 3-5cm s vysokým obsahem vitaminu C ( asi 20-30 x více nez pomeranč). Strom Amalaki roste podhorských oblastech na indické subkontinentu ve výšce 200-2000 m nad mořem. Patří mezi tradiční představidele ayurvédy a řadíme je i mezi superpotraviny. Synonyma: Amalaki, Amla, Amala. Amalaki je zařazena pro obsah vitaminů, minerálu, karotenoidů, aminokyselin a enzymů mezi superfood a brainfood.

Obsah vitaminu C ve 100 g Amalaki = 2 kg pomerančů = 6 kg banánů = 15 kg jablek

Varianty Amalaki:Amalaki

  • sušené plody
  • kapsle
  • prášek z plodů
  • džemy
  • 100% šťáva-džus ( zatím se k nám nedováží)

Amalaki ( indický angrešt ) - účinky:

  • snižuje hladinu cukru v krvi
  • zvyšuje obranyschopnost organismu
  • snižuje vnitrooční napětí a krátkozrakost
  • zlepšuje zrak
  • posiluje játra
  • odstraňuje z těla toxiny ( detoxikace organismu )
  • snižuje hladinu cholesterolu
  • posiluje srdce a mozek ( brainfood )
  • zvyšuje počet červených krvinek
  • regeneruje tělesné tkáně a pomáhá proti předčasnému stárnutí
  • silný antioxidant
  • nejvyšší zdroj vitaminu C v rámci jednoho plodu ( cca 3000mg )
  • zvyšuje syntézu bílkovin
  • zvyšuje schopnost syntetizovat prostaglandiny (látky podobné hormonům, které ovlivňují prokrvení, tvorbu hormonů a trávicích šťáv, srážení krve, imunitní a zánětlivé procesy či zvyšují stahy děložní svaloviny)
  • podporuje funkci ledvin a močových cest
  • inhibuje houby a kvasinky
  • brání překyselení
  • pomáhá snižovat nadváhu
  • brání šedivění vlasů
  • pomáhá při zácpě
  • zvyšuje koncentraci a aktivitu smyslů ( podporuje výživu mozku - brainfood )
  • posiluje kosti, zuby a vlasy
  • pomáhá při bolestech močení
  • na vlasy a pleť ( vnější použití )
  • posiluje sperma
  • vhodný v rekonvalescenci, zvyšuje chuť k jídlu
  • celkové omlazení organismu

Amalaki, indický angreštChuť: ovoce pěti chutí- svíravě kyselý, trpký, ostrý, hořký a zároveň sladký.

Triphala: tří ovoce ( Amalaki, Haritaki (Terminalia chebula) , Vibhitaki ( Terminalia belerica) )

Jak konzumovat sušené plody amalaki?

Sušené plody mají vzhled plesnivého kamení. Indický angrešt se dá loupat jako mandarinka na kousky, které sušením ztvrdnou na kámen a někdy vykrystalizuje trocha cukru a vypadá to jako plíseň. Stejný jev známe u našich sušených švestek. Konzumace: 5 gramů tj. 5-6 kousků amalaki dáme do 1 deci studené vody večer a ráno máme měkké kyselé ovoce a zlatavou vodu. Plody sníme a vodu vypijeme. Doporučujeme vypít jen polovinu vody a druhou polovinou se opláchnout. Tato voda má velmi silné omlazující a kosmetické účinky.

Dávkování kapsle: dvakrát denně s jídlem, doporučujeme užívat nejméně tři měsíce.

TIP - Amalaki Smoothie: 1 lžička Amalaki prášku, 2. deci mléka, 1/2 deci pomerančového džusu, 1 balení vanilkového jogurtu, 1 banán-nakrájený, 1 deci  jahod, 1 deci drceného ledu. Přidejte všechny přísady do mixéru, vystačí na 4 porce.

Množství vitamínu C ve 100 g  Amalaki = 2 kg pomerančů, 6 kg banánů nebo 15 kg jablek

Nutriční hodnoty ve 100 g:

  • Vitamín C  538 mg      Energetická hodnota  1468 kJ
  • Sacharidy  86 gm     Bílkoviny  0.50 gm
  • Vápník  0,20 mg      Železo  1,20 mg      Tuky  0,09 gm

Dodavatelé amalaki

amalaki v Brně?

zobrazit více..
Loading...