9 účinků mandlí pro zdraví

jedna hrst mandlí obsahuje cca 4 gramy vlákniny, 6 gramů bílkovin, 15 gramů tuků, malé množství cukru, vitamíny skupiny B (B1,B2, B6) , E, mangan, hořčík, draslík, zinek a fosfor. Obsahují jen cca 160 kalorií. Mandle, stejně jako ovesné vločky, kukuřice, celer, sójové boby, ječmen, para ořechy a vlašské ořechy jsou využívány k protirakovinné dietě.

https://mandle9.webnode.cz/l/clanek-s-obrazky/Mandle a pozitivní účinky pro zdraví:

  • zdroj antioxidatů (zejména v hnědé slupce), působí proti stárnutí buněk, působí proti oxidačnímu stresu
  • brainfood - podporuje mozkové funkce (pozornost, pamět, koncentraci)
  • zdroj vitamínu E ( působí proti onemocnění srdce a cév, rakoviny a Alzheimerovy choroby)
  • vhodné pro diabetiky (významný zdroj hořčíku, obsahuje hodně bílkovin, vlákniny a zdravých tuků)
  • snižuje hladinu cholesterolu a brání škodlivé oxidaci LDL cholesterolu
  • zvyšují pocit nasycení (díky vláknině a bílkovinám)
  • podporuje snižování hmotnosti
  • díky hořčíku obsaženého v mandlích upravuje hodnoty krevního tlaku (vysoký krevní tlak (hypertenze) je jednou z hlavních příčin infarktu myokardu, cévní mozkové příhody nebo ledvin)
  • zdroj zdravých tuků (omega 3)
  • mandle neobsahují lepek
  • vhodné pro sportovce, vegany a vegetariány
  • zamezují vzniku různých metabolických chorob
  • pozitivně působí na střeva a čistí je- obsahují vlákninu
  • více

Pro lepší trávení je vhodné namočit mandle přes noc do vody (snadněji se rozkousávají)

Kvalita mandlí, odrůdy - více

  • Carmel (USA) - tvrdší, ploché, dlouhé mandle, s tvrdší slupkou - mají výraznější chuť jak mandle odrůdy NON PAREIL
  • Valencia (Španělsko)
  • Non pareil (USA - Kalifornie) cenové dražší než Carmel - atraktivní vzhled (mandle jsou dlouhé, ploché, světlé hnědé, hladké s výraznou texturou
  • více

Jsou vhodné do salátů, smoothie, snídaňových směsí, na svačinku společně se semínky - cca 2-4 hrti za den

Kde koupit mandle?

Více informací o mandlích:

jedna hrst mandlí obsahuje cca 4 gramy vlákniny, 6 gramů bílkovin, 15 gramů tuků, malé množství cukru, vitamíny skupiny B (B1,B2, B6) , E, mangan, hořčík, draslík, zinek a fosfor. Obsahují jen cca 160 kalorií. Mandle, stejně jako ovesné vločky, kukuřice, celer, sójové boby, ječmen, para ořechy a vlašské ořechy jsou využívány k protirakovinné dietě.

https://mandle9.webnode.cz/l/clanek-s-obrazky/Mandle a pozitivní účinky pro zdraví:

  • zdroj antioxidatů (zejména v hnědé slupce), působí proti stárnutí buněk, působí proti oxidačnímu stresu
  • brainfood - podporuje mozkové funkce (pozornost, pamět, koncentraci)
  • zdroj vitamínu E ( působí proti onemocnění srdce a cév, rakoviny a Alzheimerovy choroby)
  • vhodné pro diabetiky (významný zdroj hořčíku, obsahuje hodně bílkovin, vlákniny a zdravých tuků)
  • snižuje hladinu cholesterolu a brání škodlivé oxidaci LDL cholesterolu
  • zvyšují pocit nasycení (díky vláknině a bílkovinám)
  • podporuje snižování hmotnosti
  • díky hořčíku obsaženého v mandlích upravuje hodnoty krevního tlaku (vysoký krevní tlak (hypertenze) je jednou z hlavních příčin infarktu myokardu, cévní mozkové příhody nebo ledvin)
  • zdroj zdravých tuků (omega 3)
  • mandle neobsahují lepek
  • vhodné pro sportovce, vegany a vegetariány
  • zamezují vzniku různých metabolických chorob
  • pozitivně působí na střeva a čistí je- obsahují vlákninu
  • více

Pro lepší trávení je vhodné namočit mandle přes noc do vody (snadněji se rozkousávají)

Kvalita mandlí, odrůdy - více

  • Carmel (USA) - tvrdší, ploché, dlouhé mandle, s tvrdší slupkou - mají výraznější chuť jak mandle odrůdy NON PAREIL
  • Valencia (Španělsko)
  • Non pareil (USA - Kalifornie) cenové dražší než Carmel - atraktivní vzhled (mandle jsou dlouhé, ploché, světlé hnědé, hladké s výraznou texturou
  • více

Jsou vhodné do salátů, smoothie, snídaňových směsí, na svačinku společně se semínky - cca 2-4 hrti za den

Kde koupit mandle?

Více informací o mandlích: