Pokud jde o zdraví mozku mohou se některé živiny srovnávat s mastnými kyselinami . Je to proto, že mozek obsahuje ze šedesáti procent tuk a potřebuje zdravé tuky pro mozkové buňky. Omega 3 (zdrojem, mandle, vlašské ořechy, rybí maso a mořské plody) a omega 6 (zdrojem rostlinné oleje - lněný, olivový, řepkový) se získávají z potraviny, tělo si je neumí samo vyrobit.
Článek: 21 potravin a superpotravin, které vyživí váš mozek
Abychom vám pomohli rozluštit pravdu od mýtů, zde je 7 nejčastějších mýtú o Omega mastných kyselinách:
Mýtus 1: Všechny Omega mastné kyseliny jsou si rovny.
Skutečnost: je velký rozdíl mezi jednotlivými typy omega kyselinami. Omega 3 mastné kyseliny (alfa-linolová kyselina - ALA, nejdůležitější je EPA a DHA) jsou protizánětlivé, mají klíčový význam pro správnou činnost mozku a působí proti onemocnění srdce, zatímco omega 6 (linolová mastná kyselina - LA) jsou prozánětlivé. Poměr omega-6/omega-3 mastných kyselin je v naší stravě přibližně 20 - 40 :1, optimální poměr je asi 2 :1.