6 nejzdravějších luštěnin

Jsou luštěniny zdravé? Luštěniny  (semena rostlin v luscích) jsou považovány za potraviny, které dodávají tělu sílu, mají vysoký obsah vlákniny a bílkovin pomáhají dobře nasytit tělo. Navíc jsou dietním jídlem.

  • zdroj rostlinných proteinů
  • zdroj vitamínů skupiny B
  • zdroj vápníku, hořčíku, fosforu a draslíku
  • zdroj esenciálních aminokyselin

Čím jsou luštěniny prospěšné zdraví?

  • zdroj vlákniny ( rozpustné i nerozpustné), přispívají k hubnutí
  • jsou nízko kalorická, nízký glykemický index
  • díky obsahu rozpustné vlákniny snižují cholesterol až o 15%
  • zlepšují průtok krve a snižují krevní tlak
  • podporují zdravou kůži, nehty a vlasy

Doporučuje se min. 2 týdně cca 1/2 na osobu

TIP na přípravu luštěnin: suché luštěniny obsahují méně soli, jsou levnější, a když je namočíte předem na několik hodin a vodu několikrát vyměníte, tímto snadným trikem se zbavíte i nežádoucího nadýmání. Nezapomeňte vodu vyměnit i těsně před vařením.

Fazole Navy

Fazole jsou dobré pro vaše srdce. Jsou velmi syté a výživné, proto mají přezdívku "maso chudých". Fazole jsou bohaté na železo, draslík, hořčík fosfor, vápník, zinek, vitamíny skupiny B (B3, B6, B9) a vlákninu. Plynatost, která vzniká při trávení fazolí se odstraní namočením na 24 hodin ve vodě a následně vařením s bylinami (např.majoránka, fenykl).

  • působí proti zácpě
  • snižují hladinu cholesterolu v krvi
  • působí proti infarktu myokardu
  • zdroj kyseliny listové a železa
  • zdroj tryptofanu
  • podporují peristaltiku střev
  • podporují proces hubnutí
  • podporují metabolismus
  • více
Fazole NAVY
Fazole NAVY

Cizrna beraní

cizrna neboli římský hrách patří mezi luštěniny, dobře se trápí a nenadýmá. Cizrna obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, vitamíny B (B3, B5, B9, B15), C, E a provitamín A, železo, draslík, fosfor, mangan, vápník, hořčík, zinek, vlákninu, sacharidy, tuk, sodík, selen, omega3 a omega6 mastné nenasycené kyseliny a betakaroten. Cizrna je oblíbená je u vegetariánů a veganů, protože nahrazuje maso v potravě. Humus je pomazánka vyrobená z cizrny.

  • pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi
  • snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu
  • zvyšuje obranyschopnost organismu
  • zlepšuje trávení
  • antioxidant
  • nízkokalorická strava v hodná při redukčních dietách
  • působí proti stresu a depresím
  • působí jako prevence proti rakovině či osteoporóze
  • snižuje cholesterol
  • podporuje zdravý růst kostí, nehtů a zubů
  • neobsahuje lepek (vhodná pro celiaki)
  • vhodná pro těhotné ženy
  • více

Červené fazole, působí proti stárnutí - anti aging

Kombinace fazolí a chilli jde ruku, jednak působí proti nadýmání a jednak je zdrojem výživných látek. Obsahují provitamin A a komplex vitaminů B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), minerály (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, měď, mangan), vlákninu, sacharidy a proteiny.

  • působí proti Alzheimerově chorobě (díky thiaminu)
  • neobsahuje lepek
  • působí proti hubnutí
  • podporuje mozkové funkce
  • působí proti zácpě
  • snižují krevní tlak
  • zdroj glutaminu (brání ztrátám svalové hmoty)

Černé fazole

Lesklé černé želví fazole je obzvláště populární v latinskoamerické kuchyni. Má hustou, masitou strukturu a chuť připomínající houby, díky němuž je populární ve vegetariánských pokrmech, je velmi dobrým zdrojem antioxidantů, proteinů, sacharidů a vlákniny. Fazole obsahují také sodík, fosfor, mangan, vápník, hořčík, kobalt, vitamin C, vitaminy skupiny B a spoustu nukleových kyselin.

  • zdroj anthokyanů (antioxidant)
  • podporuje růst svalové hmoty
  • podporují mozkové funkce

Čočka

Čočka je šampión v boji proti rakovině. Ženy, které jedí často čočku mají nižší riziko vzniku rakoviny prsu, uvádí se ve studii v časopise International Journal of Cancer . Jiné studie ukazují, že čočka může chránit proti rakovině prostaty, tlustého střeva a konečníku. Čočka dále obsahuje vitamíny vitamíny A, B, C, vitamíny skupiny B (B6, B9).

  • neobsahuje lepek
  • podporuje redukci tuků
  • antioxidant (vitamin C)
  • podporuje imunitní systém
  • působí proti zácpě
  • více

Sójové boby

sojové boby jsou jednou z mála rostlinných potravin, které obsahují kompletní bílkoviny (všech devět esenciálních aminokyselin).  Sójové boby obsahují draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, zinek, vitamíny řady B (B1, B2, B6), vitamín E, vitamín K a karotenoidy.

  • náhrada masa pro vegany a vegetariány (kromě B12)
  • podporuje růst svalové hmoty
  • dává pocit nasycení
  • pomáhá při prevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění
  • pomáhá při poruchách metabolismu tuků
  • brainfood
  • podporuje trávení
  • více

Hrášek

Syrový hrách obsahuje 79 % vody. Obsahuje také významné množství sacharidů, kterých má ale méně než brambory. Jsou tvořeny především škrobem a malým množstvím sacharózy.

Obsah bílkovin je vyšší než v bramborách, téměř porovnatelný s rýží a blíží se obsahu proteinů v obilninách; je však daleko menší než v jiných luštěninách, např. fazoli.

Ve hrachu se nachází vitaminu B1. Kromě toho je hrách dobrým zdrojem vitaminu B2, B6, niacinu a B9 kyseliny listové, látek potřebných pro správnou funkci srdce a nervové soustavy. Hrách ve 100 g obsahuje 40 mg vitamínů C, tedy skoro stejně jako citron (53 mg).

Jsou luštěniny zdravé? Luštěniny  (semena rostlin v luscích) jsou považovány za potraviny, které dodávají tělu sílu, mají vysoký obsah vlákniny a bílkovin pomáhají dobře nasytit tělo. Navíc jsou dietním jídlem.

  • zdroj rostlinných proteinů
  • zdroj vitamínů skupiny B
  • zdroj vápníku, hořčíku, fosforu a draslíku
  • zdroj esenciálních aminokyselin

Čím jsou luštěniny prospěšné zdraví?

  • zdroj vlákniny ( rozpustné i nerozpustné), přispívají k hubnutí
  • jsou nízko kalorická, nízký glykemický index
  • díky obsahu rozpustné vlákniny snižují cholesterol až o 15%
  • zlepšují průtok krve a snižují krevní tlak
  • podporují zdravou kůži, nehty a vlasy

Doporučuje se min. 2 týdně cca 1/2 na osobu

TIP na přípravu luštěnin: suché luštěniny obsahují méně soli, jsou levnější, a když je namočíte předem na několik hodin a vodu několikrát vyměníte, tímto snadným trikem se zbavíte i nežádoucího nadýmání. Nezapomeňte vodu vyměnit i těsně před vařením.

Fazole Navy

Fazole jsou dobré pro vaše srdce. Jsou velmi syté a výživné, proto mají přezdívku "maso chudých". Fazole jsou bohaté na železo, draslík, hořčík fosfor, vápník, zinek, vitamíny skupiny B (B3, B6, B9) a vlákninu. Plynatost, která vzniká při trávení fazolí se odstraní namočením na 24 hodin ve vodě a následně vařením s bylinami (např.majoránka, fenykl).

  • působí proti zácpě
  • snižují hladinu cholesterolu v krvi
  • působí proti infarktu myokardu
  • zdroj kyseliny listové a železa
  • zdroj tryptofanu
  • podporují peristaltiku střev
  • podporují proces hubnutí
  • podporují metabolismus
  • více
Fazole NAVY
Fazole NAVY

Cizrna beraní

cizrna neboli římský hrách patří mezi luštěniny, dobře se trápí a nenadýmá. Cizrna obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, vitamíny B (B3, B5, B9, B15), C, E a provitamín A, železo, draslík, fosfor, mangan, vápník, hořčík, zinek, vlákninu, sacharidy, tuk, sodík, selen, omega3 a omega6 mastné nenasycené kyseliny a betakaroten. Cizrna je oblíbená je u vegetariánů a veganů, protože nahrazuje maso v potravě. Humus je pomazánka vyrobená z cizrny.

  • pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi
  • snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu
  • zvyšuje obranyschopnost organismu
  • zlepšuje trávení
  • antioxidant
  • nízkokalorická strava v hodná při redukčních dietách
  • působí proti stresu a depresím
  • působí jako prevence proti rakovině či osteoporóze
  • snižuje cholesterol
  • podporuje zdravý růst kostí, nehtů a zubů
  • neobsahuje lepek (vhodná pro celiaki)
  • vhodná pro těhotné ženy
  • více

Červené fazole, působí proti stárnutí - anti aging

Kombinace fazolí a chilli jde ruku, jednak působí proti nadýmání a jednak je zdrojem výživných látek. Obsahují provitamin A a komplex vitaminů B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), minerály (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, měď, mangan), vlákninu, sacharidy a proteiny.

  • působí proti Alzheimerově chorobě (díky thiaminu)
  • neobsahuje lepek
  • působí proti hubnutí
  • podporuje mozkové funkce
  • působí proti zácpě
  • snižují krevní tlak
  • zdroj glutaminu (brání ztrátám svalové hmoty)

Černé fazole

Lesklé černé želví fazole je obzvláště populární v latinskoamerické kuchyni. Má hustou, masitou strukturu a chuť připomínající houby, díky němuž je populární ve vegetariánských pokrmech, je velmi dobrým zdrojem antioxidantů, proteinů, sacharidů a vlákniny. Fazole obsahují také sodík, fosfor, mangan, vápník, hořčík, kobalt, vitamin C, vitaminy skupiny B a spoustu nukleových kyselin.

  • zdroj anthokyanů (antioxidant)
  • podporuje růst svalové hmoty
  • podporují mozkové funkce

Čočka

Čočka je šampión v boji proti rakovině. Ženy, které jedí často čočku mají nižší riziko vzniku rakoviny prsu, uvádí se ve studii v časopise International Journal of Cancer . Jiné studie ukazují, že čočka může chránit proti rakovině prostaty, tlustého střeva a konečníku. Čočka dále obsahuje vitamíny vitamíny A, B, C, vitamíny skupiny B (B6, B9).

  • neobsahuje lepek
  • podporuje redukci tuků
  • antioxidant (vitamin C)
  • podporuje imunitní systém
  • působí proti zácpě
  • více

Sójové boby

sojové boby jsou jednou z mála rostlinných potravin, které obsahují kompletní bílkoviny (všech devět esenciálních aminokyselin).  Sójové boby obsahují draslík, vápník, hořčík, fosfor, železo, zinek, vitamíny řady B (B1, B2, B6), vitamín E, vitamín K a karotenoidy.

  • náhrada masa pro vegany a vegetariány (kromě B12)
  • podporuje růst svalové hmoty
  • dává pocit nasycení
  • pomáhá při prevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění
  • pomáhá při poruchách metabolismu tuků
  • brainfood
  • podporuje trávení
  • více

Hrášek

Syrový hrách obsahuje 79 % vody. Obsahuje také významné množství sacharidů, kterých má ale méně než brambory. Jsou tvořeny především škrobem a malým množstvím sacharózy.

Obsah bílkovin je vyšší než v bramborách, téměř porovnatelný s rýží a blíží se obsahu proteinů v obilninách; je však daleko menší než v jiných luštěninách, např. fazoli.

Ve hrachu se nachází vitaminu B1. Kromě toho je hrách dobrým zdrojem vitaminu B2, B6, niacinu a B9 kyseliny listové, látek potřebných pro správnou funkci srdce a nervové soustavy. Hrách ve 100 g obsahuje 40 mg vitamínů C, tedy skoro stejně jako citron (53 mg).