Cizrna beraní
cizrna neboli římský hrách patří mezi luštěniny, dobře se trápí a nenadýmá. Cizrna obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek, vitamíny B (B3, B5, B9, B15), C, E a provitamín A, železo, draslík, fosfor, mangan, vápník, hořčík, zinek, vlákninu, sacharidy, tuk, sodík, selen, omega3 a omega6 mastné nenasycené kyseliny a betakaroten. Cizrna je oblíbená je u vegetariánů a veganů, protože nahrazuje maso v potravě. Humus je pomazánka vyrobená z cizrny.
- pomáhá stabilizovat hladinu cukru v krvi
- snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu
- zvyšuje obranyschopnost organismu
- zlepšuje trávení
- antioxidant
- nízkokalorická strava v hodná při redukčních dietách
- působí proti stresu a depresím
- působí jako prevence proti rakovině či osteoporóze
- snižuje cholesterol
- podporuje zdravý růst kostí, nehtů a zubů
- neobsahuje lepek (vhodná pro celiaki)
- vhodná pro těhotné ženy
- více