Když přijdete do obchodu, zjistíte, že existuje spousta proteinových prášku, např. syrovátka, sója, kasein, hrách, rýže, konopí ... seznam by mohl pokračovat dále. Komplikující záležitostí je fakt, že tyto prášky se dělají s cukrem a bez něho. Mohou pocházet např. z krav pasoucích se volně na pastvě nebo z GMO ( geneticky upravovaných potravin jako je sója, atd.).
Ale výběr prášku nemusí být složitý, důležité je vědět, jaké máte cíle v oblasti zdraví, diety, důležitý je také původ, kvalita a vstřebatelnost. Zde uvádíme několik tipů práškových proteinů včetně jejich výhod a úskalí, ale přesto tyto parametry splňují:
1. Syrovátkové bílkoviny
Syrovátka se získaná z kravského mléka je považována za nejlepší přírodní zdroj bílkovin. Je označován jako "kompletní" protein, což znamená, že obsahuje všechny esenciální aminokyseliny (těchto 9 esenciálních aminokyselin si tělo neumí samo vyrobit). Syrovátka vstupuje do krevního oběhu rychleji než kterákoli jiná bílkovina a může se pochlubit nejvyšší úrovní leucinu, který je důležitý pro svaly a nezbytným palivem pro trénink a budování svalové hmoty. Ve skutečnosti je syrovátka nejúčinnější proteinový prášek pro budování svalů; takže pokud máte za cíl svalovou hmotu a její udržení, konzumujte syrovátku během jedné hodiny po cvičení.
Doporučujeme zvolit izolát syrovátkové bílkoviny nebo syrovátkový hydrolyzát s obsahem bílkovin až 90%, má trochu méně tuků, sacharidů a laktózy. Pokud chcete čistý produkt s menším obsahem bílkovin je vhodný koncentrát s obsahem až 80% proteinů. Zde máte jistotu, že neobsahují žádnou stopu hormonů, pesticidů.