5 potravin, které zvyšují deficit vody v přírodě.

Do roku 2050 bude s nedostatkem vody, způsobené klimatickými změnami, bojovat cca 5 miliard lidí. Již nyní se pěstuje víc jak 25% světové produkce plodin v regionech s výrazným nedostatkem vody.

  • používání podzemní vody na zavlažování plodin, způsobuje druhotný nedostatek vody a vysychání krajiny v oblastech náchylných k suchu.

Které plodiny jsou nejvíce náročné při pěstování na vodu

Mandle z USA (Kalifornie)

v tomto regionu se pěstuje cca 80% světové produkce mandlí, pro vypěstování jedlé mandle je potřeba neuvěřitelných 12 litrů vody (používá se umělé zavlažovali hlavně z podzemních zdrojů), od roku 2011 klesá hladina podzemní vody v centrálním údolí, kde se pěstuje většina mandlí, o 50 cm ročně. Kalifornská mandlová komunita reaguje a říká, že do roku 2025 se  zavazuje snížit množství vody používané k pěstování libry mandlí o dalších 20%. Více o účincích mandlí

Avokádo z Chile (provincie Petorca)

na vypěstování 1kg avokáda je zapotřebí cca 20 hektolitrů (2 m3) vody, pro srovnání na na vyprodukování 1kg rajčat nebo pomerančů je potřeba pouze 5 hektolitrů vody. V posledních 10 letech roste produkce avokáda průměrně o 10% ročně. Tento vývoj způsobuje tlak na zemědělce a to vede k přečerpávání podzemních vod a odvádění vody z téměř vyschlých řek.

Cukrová třtina z Pakistánu

Na výrobu jednoho kilogramu cukru z třtinové třtiny je potřebí cca 210 litrů a vodní stopa rafinovaného cukru je cca 18 hektolitrů vody až 80% vody na pěstování cukrové třtiny se používá z podzemních vod a závlah.

Rýže z Indie (Pandžáb a Haryana)

Indie patří mezi největší producenty a exportéry rýže, na výrobu jednoho kilogramu rýže je zapotřebí cca 17 hektolitrů vody. Indie používá nejvíce na světě na pěstování plodin podzemní zdroje vody (objem dosahuje až 24% světového podílu) a navíc v Indii žije až 1 miiarda lidí s nedostatkem vody. Příští 2 desetiletí čekají Indii české časy a jsou pro Indii velkou výzvou. Cestou je pěstování plodin, které nejsou tolik náročné na vodu (čirok, proso, kukuřice).

Banány z Dominikánské republiky

Dominikánská republika je největším pěstitelem na světa, jeho produkce dosahuje až 55% celosvětového objemu. Na vypěstování jednoho velkého banánu je potřeba cca 160 litrů vody. Již nyní má dominikánská repubilka deficit, který dosahuje astronomické výše až 500 miliard litrů vody. Jedinou cestou je změna pěstovaných plodin.

10 potravin podle Water Footprint Network, které mají vysokou vodní stopu

  • na jeden šálek kávy je potřeba cca 130 litrů vody (95% je dešťové vody)
  • na 100g čokolády je potřeba 1700l (96% je dešťové vody)
  • na 1000g podzemnice olejné (Arašídy) je potřeba 2780 litrů vody (cca 90% tvoří dešťová voda)
  • na 1kg hovězího masa je potřeba cca 15400 litrů vody (88% dešťové srážky)
  • vepřové maso
  • avokádo
  • pšenice
  • rýže
  • pivo
  • banány

Do roku 2050 bude s nedostatkem vody, způsobené klimatickými změnami, bojovat cca 5 miliard lidí. Již nyní se pěstuje víc jak 25% světové produkce plodin v regionech s výrazným nedostatkem vody.

  • používání podzemní vody na zavlažování plodin, způsobuje druhotný nedostatek vody a vysychání krajiny v oblastech náchylných k suchu.

Které plodiny jsou nejvíce náročné při pěstování na vodu

Mandle z USA (Kalifornie)

v tomto regionu se pěstuje cca 80% světové produkce mandlí, pro vypěstování jedlé mandle je potřeba neuvěřitelných 12 litrů vody (používá se umělé zavlažovali hlavně z podzemních zdrojů), od roku 2011 klesá hladina podzemní vody v centrálním údolí, kde se pěstuje většina mandlí, o 50 cm ročně. Kalifornská mandlová komunita reaguje a říká, že do roku 2025 se  zavazuje snížit množství vody používané k pěstování libry mandlí o dalších 20%. Více o účincích mandlí

Avokádo z Chile (provincie Petorca)

na vypěstování 1kg avokáda je zapotřebí cca 20 hektolitrů (2 m3) vody, pro srovnání na na vyprodukování 1kg rajčat nebo pomerančů je potřeba pouze 5 hektolitrů vody. V posledních 10 letech roste produkce avokáda průměrně o 10% ročně. Tento vývoj způsobuje tlak na zemědělce a to vede k přečerpávání podzemních vod a odvádění vody z téměř vyschlých řek.

Cukrová třtina z Pakistánu

Na výrobu jednoho kilogramu cukru z třtinové třtiny je potřebí cca 210 litrů a vodní stopa rafinovaného cukru je cca 18 hektolitrů vody až 80% vody na pěstování cukrové třtiny se používá z podzemních vod a závlah.

Rýže z Indie (Pandžáb a Haryana)

Indie patří mezi největší producenty a exportéry rýže, na výrobu jednoho kilogramu rýže je zapotřebí cca 17 hektolitrů vody. Indie používá nejvíce na světě na pěstování plodin podzemní zdroje vody (objem dosahuje až 24% světového podílu) a navíc v Indii žije až 1 miiarda lidí s nedostatkem vody. Příští 2 desetiletí čekají Indii české časy a jsou pro Indii velkou výzvou. Cestou je pěstování plodin, které nejsou tolik náročné na vodu (čirok, proso, kukuřice).

Banány z Dominikánské republiky

Dominikánská republika je největším pěstitelem na světa, jeho produkce dosahuje až 55% celosvětového objemu. Na vypěstování jednoho velkého banánu je potřeba cca 160 litrů vody. Již nyní má dominikánská repubilka deficit, který dosahuje astronomické výše až 500 miliard litrů vody. Jedinou cestou je změna pěstovaných plodin.

10 potravin podle Water Footprint Network, které mají vysokou vodní stopu

  • na jeden šálek kávy je potřeba cca 130 litrů vody (95% je dešťové vody)
  • na 100g čokolády je potřeba 1700l (96% je dešťové vody)
  • na 1000g podzemnice olejné (Arašídy) je potřeba 2780 litrů vody (cca 90% tvoří dešťová voda)
  • na 1kg hovězího masa je potřeba cca 15400 litrů vody (88% dešťové srážky)
  • vepřové maso
  • avokádo
  • pšenice
  • rýže
  • pivo
  • banány