5 vitaminů pro vegetariány

Nejíte maso? Asi ve vaší stravě pravděpodobně něco chybí....
Existuje bezpočet důvodů, proč jíst vegetariánskou nebo veganskou stravu. Ve srovnání s lidmi, kteří jí maso, mají vegetariáni a vegani tendenci vážit méně a mají nižší výskyt srdečních onemocnění, rakoviny a diabetu 2. typu.
A přes tyto zmíněné výhody může vegetariánům hrozit nedostatek některých živin.
Pokud patříte k této skupině která konzumuje rostlinnou stravu, zamyslete se, které vitamíny a minerály mohou s největší pravděpodobností chybět ve vašem jídelníčku . Zde je několik tipů, které vám pomohou vyplnit nutriční mezery.

Vápník

Vápník je nezbytný pro silné kosti a zuby, a také hraje důležitou roli v cévním systému a nervových funkcích. Mléko, jogurt, sýr a další mléčné výrobky jsou největší zdroje. Zde je několik typů pro vegany a vegetariány.

  • tofu
  • brokolice
  • zelená listová zelenina
  • avokádo
  • mandle


Železo

Tělo potřebuje železo, aby hemoglobin (bílkovina) mohl přenášet kyslík do buněk. Pokud nemáte dostatek železa, můžete začít cítit unavený a slabý. I když je železo zastoupeno u živočišných a rostlinných potravin, u rostlinných potravin je těžší absorbce pro naše tělo.
Kolik budete potřebovat

  • fazole
  • čočka
  • hráškem
  • špenát
  • ořechy

Pro lepší absorpci železa na železo bohaté potraviny se doporučuje kombinovat se zdroji vitamínu C (červené papriky, citrusové plody, arónie, amalaki, goji). Je vhodné se vyhýbat kávě a čaji, protože obsahují sloučeniny, které inhibují vstřebávání železa.

Vitamin D

Vitamin D pomáhá tělu vstřebávat vápník, ale to není všechno. I když odborníci se stále učí o všech výhodách vitamínu D, jejich zjištění naznačují, že by mohli pomoci při poruchách nálady, podpoře lepšího spánku a dokonce hrají roli v prevenci srdečních onemocnění a rakoviny. (Zde je to, co se stane, když nemáte dostatek vitamínu D ).

Dieta sama o sobě není způsob, jak získat dostatek vitaminu D. V závislosti na tom, kde žijete (dostatek nebo dostatek slunečního svitu), roční období a vaš životní styl, jsou důležité faktory pro přeměnu vitamín D pro tělo. Více

Vitamin B12

Vitamin B12 se vyskytuje především v potravinách živočišného původu (mléko, jogurt, sýr nebo vejce ), takže čím méně je budete jíst, tím větší je pravděpodobnost, že budete mít deficit. Přesto, že je velmi důležité mít příjem tohoto vitamínu. "Vitamin B12 pomáhá při výrobě DNA a pomáhá neurotransmiterům v mozku. Pokud nebudeme mít dostatek vitamínu B12, hrozí snížení citlivosti v rukou a nohou, poruchy chůze nebo rovnováha, slabost a únava.
Pokud jde o veganské zdroje, jedinou možností jsou nutriční kvasnice. Vitamin B12 obsažený v chloreře a spirulině nejsou pro využití v těle jako alternativa za živočišné zdroje vhodné (nemají účinky jako živočišné zdroje). Více

Omega-3 mastné kyseliny

Esenciální mastné kyseliny hrají důležitou roli ve všem, od zdraví srdce, náladě, spánků, zdraví mozku. Ale proto, že omega-3 mastné kyseliny jsou nejhojnější v rybách (losos, tuňák, makrela) vegetariáni a vegani mají tendenci jíst měně ryb než nevegetariáni. A co víc, tučné ryby obsahují DHA a EPA, typy omega-3, které jsou pro tělo nejjednodušší na zpracování. V rostlinných potravinách najdete jiný typ omega-3 , tzv ALA. Tělo musí ALA převést na DHA a EPA aby ji dokázalo využit.

Nejíte maso? Asi ve vaší stravě pravděpodobně něco chybí....
Existuje bezpočet důvodů, proč jíst vegetariánskou nebo veganskou stravu. Ve srovnání s lidmi, kteří jí maso, mají vegetariáni a vegani tendenci vážit méně a mají nižší výskyt srdečních onemocnění, rakoviny a diabetu 2. typu.
A přes tyto zmíněné výhody může vegetariánům hrozit nedostatek některých živin.
Pokud patříte k této skupině která konzumuje rostlinnou stravu, zamyslete se, které vitamíny a minerály mohou s největší pravděpodobností chybět ve vašem jídelníčku . Zde je několik tipů, které vám pomohou vyplnit nutriční mezery.

Vápník

Vápník je nezbytný pro silné kosti a zuby, a také hraje důležitou roli v cévním systému a nervových funkcích. Mléko, jogurt, sýr a další mléčné výrobky jsou největší zdroje. Zde je několik typů pro vegany a vegetariány.

  • tofu
  • brokolice
  • zelená listová zelenina
  • avokádo
  • mandle


Železo

Tělo potřebuje železo, aby hemoglobin (bílkovina) mohl přenášet kyslík do buněk. Pokud nemáte dostatek železa, můžete začít cítit unavený a slabý. I když je železo zastoupeno u živočišných a rostlinných potravin, u rostlinných potravin je těžší absorbce pro naše tělo.
Kolik budete potřebovat

  • fazole
  • čočka
  • hráškem
  • špenát
  • ořechy

Pro lepší absorpci železa na železo bohaté potraviny se doporučuje kombinovat se zdroji vitamínu C (červené papriky, citrusové plody, arónie, amalaki, goji). Je vhodné se vyhýbat kávě a čaji, protože obsahují sloučeniny, které inhibují vstřebávání železa.

Vitamin D

Vitamin D pomáhá tělu vstřebávat vápník, ale to není všechno. I když odborníci se stále učí o všech výhodách vitamínu D, jejich zjištění naznačují, že by mohli pomoci při poruchách nálady, podpoře lepšího spánku a dokonce hrají roli v prevenci srdečních onemocnění a rakoviny. (Zde je to, co se stane, když nemáte dostatek vitamínu D ).

Dieta sama o sobě není způsob, jak získat dostatek vitaminu D. V závislosti na tom, kde žijete (dostatek nebo dostatek slunečního svitu), roční období a vaš životní styl, jsou důležité faktory pro přeměnu vitamín D pro tělo. Více

Vitamin B12

Vitamin B12 se vyskytuje především v potravinách živočišného původu (mléko, jogurt, sýr nebo vejce ), takže čím méně je budete jíst, tím větší je pravděpodobnost, že budete mít deficit. Přesto, že je velmi důležité mít příjem tohoto vitamínu. "Vitamin B12 pomáhá při výrobě DNA a pomáhá neurotransmiterům v mozku. Pokud nebudeme mít dostatek vitamínu B12, hrozí snížení citlivosti v rukou a nohou, poruchy chůze nebo rovnováha, slabost a únava.
Pokud jde o veganské zdroje, jedinou možností jsou nutriční kvasnice. Vitamin B12 obsažený v chloreře a spirulině nejsou pro využití v těle jako alternativa za živočišné zdroje vhodné (nemají účinky jako živočišné zdroje). Více

Omega-3 mastné kyseliny

Esenciální mastné kyseliny hrají důležitou roli ve všem, od zdraví srdce, náladě, spánků, zdraví mozku. Ale proto, že omega-3 mastné kyseliny jsou nejhojnější v rybách (losos, tuňák, makrela) vegetariáni a vegani mají tendenci jíst měně ryb než nevegetariáni. A co víc, tučné ryby obsahují DHA a EPA, typy omega-3, které jsou pro tělo nejjednodušší na zpracování. V rostlinných potravinách najdete jiný typ omega-3 , tzv ALA. Tělo musí ALA převést na DHA a EPA aby ji dokázalo využit.