Ve skutečnosti existují tři druhy omega mastných kyselin, a měli byste vědět o každém z nich, jaké má účinky a jakou roli hraje ten který v organismu.
Pro objasnění můžeme použít příkladu. Tuky jsou jako cihlové zdi, které jsou tvořeny mastnými kyselinami. Mastné kyseliny jsou tedy cihly použité k vytvoření zdi.
Všechny mastné kyseliny mají sudý počet atomů uhlíku, které jsou k sobě navzájem propojeny v řetězec.
- Některé z nich mají jednoduché vazby mezi atomy uhlíku - nasycené tuky (např.máslo)
- Jiné mají dvojné vazby mezi atomy uhlíku - nenasycené tuky
Omega-3, 6 a 9 mastné kyseliny jsou přirozeně nenasycené tuky, které většina expertů považuje za mnohem zdravější než ty nasycené ( trans-tuky). Více
A co opravdu potřebujete vědět o těchto mastných kyselin z výživového hlediska?
Omega 3 mastné kyseliny
Naše tělo si tento typ kyseliny nedokáže samo vytvořit, takže budete muset jíst potraviny a nebo doplnky s obsahem omega 3, nebo skončíte s jejich nedostatkem. Existují tři základní typy-alfa-linolenové (ALA), EPA a DHA. ALA se vyskytují v rostlinných potravinách, jako jsou ořechy, chia semínka, lněná semínka, mandle a vejce.
EPA a DHA jsou obsažené v tučných rybách (losos, makrela a sleď). EPA je protizánětlivá a zdá se, že snížuje riziko srdečních onemocnění, rakoviny a revmatoidní artritidy. DHA hraje důležitou roli pro zdraví mozku.
Článek: 7 mýtů o mozku a omega kyslinách
Sečteno a podtrženo: Omega 3 mastné kyseliny potřebuje pro zdravé tělo! Pro zdravý příjem omega 3 stačí sníst dvě porce tučných ryb týdně, nebo konzumovat pravidelně na svačinu ořechy (máčené ve vodě) nebo semínka (vhodnější jsou naklíčená semínka). Asi čtvrtina tuků, které přijímáme v potravě by v ideálním případě měli obsahovat omega 3.
- Omega 3 - Ideální poměr omega 6 k omega 3 v těle by mělo odpovídat poměru 2 :1
- působí proti depresi
- pro zdravý růst a vývoj dětí již od prenatálního období
- podporují nervovou soustavu
- protizánětlivý účinek
- zvyšují odolnost mozku vůči toxinům a snižují toxicitu léků
- snižuje riziko rakoviny