Znáte všechny účinky mrkve?
Zdravotní přínosy mrkve jsou velmi široké, působí pozitivně na snížení hladiny cholesterolu, jako prevence infarktu, odvrácení určitých druhů rakoviny, zlepšení zraku a snížení příznaků předčasného stárnutí.
zdravotní přínosy mrkve jsou velmi široké, působí pozitivně na snížení hladiny cholesterolu, jako prevence infarktu, odvrácení určitých druhů rakoviny, zlepšení zraku a snížení příznaků předčasného stárnutí. Dále mrkev podporuje zdraví pokožky, posiluje imunitní systém, zlepšuje trávení, prospívá kardiovaskulárnímu zdraví, detoxikuje tělo a podporuje orální zdraví různými způsoby.
Mrkev patří mezi nejpoužívanější a nejoblíbenější zeleninu (kořenová zelenina) v Evropě, ale též ve světě. Je to hlavně proto, že se snadno pěstuje a je velmi univerzální z hlediska použití do různých pokrmů a kultury jednotlivých kuchyní a jídel. Obvykle má oranžovou barvu, ale existuje i fialová, bílá, žlutá a červená mrkev.
Naše běžná mrkev pochází z divokých druhů Evropy a jihozápadní Asie. Největší producent mrkve je nyní Čína, která ji vyváží do celého světa a nejčastěji se používá do salátů, polévek, jako příloha, patří mezi základní ingredience v mnoha receptů. Je ale vhodná pro přímou konzumaci. Nejlepší je čerstvá přímo ze záhonu, je sladká a křupavá, to je důvodem, proč je tak oblíbená). Mrkev je zdrojem beta-karotenům a vlákniny. Tato kořenová zelenina je také dobrým zdrojem antioxidantů. Obsahuje vitamín A, C, K, B8, kyselinu pantothenovou, kyselinu listovou, draslík, železo, měď a mangan.
Zdravotní přínosy mrkve:
- pomáhá snižovat hladinu LDL cholesterolu a tím brání problémům se srdcem
- snižuje riziko srdečního záchvatu, mrtvice, infarktu - "mrkvový efekt" na mozek
- pomáhá uvolnit napětí v cévách, čímž se zvyšuje průtok krve (draslík, vazodilatační činidlo)
- antiseptické a antibakteriální účinky
- stimuluje imunitní systém (vitamin C)
- podporuje trávení a zažívání (zdroj vlákniny)
- stimuluje peristaltický pohyb trávicího traktu a sekreci žaludečních šťáv
- působí proti zácpě a chrání tlusté střevo
- snižuje riziko rakoviny tlustého střeva a prsu (vláknina)
- snižuje makulární degeneraci u seniorů (Beta-karoten)
- je všestranný zesilovač zraku (provitamin A)
- pomáhá při potížích při špatném vidění v tlumeném světle (noční slepota) způsobené nedostatkem provitamínu A
- zlepšuje orální zdraví - stimuluje dásně a vyvolává nadměrné sliny (alkalické látky a bojují proti bakteriím)
- vhodná pro regulaci krevního cukru
- betakaroten, lutein a zeaxanthin výrazně posílí zdraví očí
- urychluje hojení ran
Mrkvový olej je vhodný pro suchou pokožku (je měkčí, hladší a pevnější). Mrkvová šťáva zlepšuje žaludeční a gastrointestinální zdraví. A čerstvá, vlastně vypěstovaná, mrkev ze záhonu je úplně nejlepší!