Vavřín vznešený

Vavřín vznešený (Laurus nobilis, vavřín ušlechtilý, bobkový list) je stálezelený keř dorůstající výšky až 2,5 metrů. Vavřín je rostlina bohatá na silice a terpenické látky, které silně působí na lidský organismus nejrůznějším způsobem.

  • Vavřín indický (Litsea glutinosa), zvaný také puso-puso, přírodní antibiotikum

Vavřín vznešený (bobkový list a jeho účinky:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • používá se jako koření na dochucení potravin
  • má schopnost detoxikovat organismus, podporuje trávení a zpomaluje stárnutí
  • reguluje hladinu cukru v krvi, takže je vhodný při mírnění diabetických obtíží
  • působí protizánětlivě, posiluje srdeční sval
  • na bolestivé klouby (rozdrcené listy v olivovém oleji)
  • ve formě obkladů je vhodný na bolavé svaly (odvar)
  • podporuje paměť, prohlubuje myšlení a soustředění (odvar)
  • dokáže zlepšit paměť, zbystřit smysly (ihalace)
  • magická vůně ovlivňuje naši psychickou pohodu, snižuje stres a zlepšuje dýchání
  • působí proti virovým infekcím a chřipce
  • na revmatické obtíže
  • odporuje šatní a potravinové moly
  • více

Vavřín pravý, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Antioxidant
  • Normální funkce oběhové soustavy

Použití: sušené listy jako koření do omáček a polévek, na přípravu odvaru, jako vykuřovadlo

  • lze jej přidat do omáček, polévek, marinád a použít i při pečení masa
  • hodí se do svíčkové, rajské i smetanové omáčky ke zvěřině
  • při nakládání masa, ryb, hub či okurek a další zeleniny

Upozornění: během tepelné úpravy je lepší přidat bobkový list až těsně před koncem, jinak mohou mít výsledné pokrmy hořkou chuť

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem, terpenické látky jsou ve vyšší koncentraci jsou toxické, může způsobovat halucinace, závratě, zmatení, nekontrolovatelné usínání či dokonce ztrátu vědomí a v závažnějších případech kóma

Sušení:

Čeleď: vavřínovité (Lauraceae)

Výskyt, stanoviště:

Barva květů: bělavá nebo žlutá

Vůně: aromatická

Listy: kožovité, protáhlé řapíkaté listy

Lodyha:

Sběr: listy

Plod: červeno hnědé bobule

Magie bylinek: bylinné vykuřovadlo, obsahuje éterické oleje, především eukalypt, který uvolňuje dýchací cesty a snižuje napětí

  • listy vavřínu je od antických dob pokládány za symbol vítězství
  • v lidovém čarodějnictví měl vavřínový list pověst jako rostlina očisty a věšteb

Lidové názvy: bobkový list, vavřín, bobek, vavřín ušlechtilý

Signatura:

Čaj z bobkového listu vytvoříte ze lžičky nasekaných vavřínových listů, které přelijte 3 dl vroucí vody a nechejte 15 minut louhovat. Poté přeceďte.

Nálev z bobkového listu vytvoříte ze 2 středně velkých bobkových listů zalitých 1 litrem vroucí vody. Nechte pak 5 minut louhovat. Lze přidat i do koupele.

Bobkový olej se maže na bolestivá místa, zabírá i při úrazech a pohmožděninách. Vezměte 50 g bobkového listu, dejte do láhve a zalijte alespoň 70% lihem. Poté nechte 24 hodin louhovat, přidejte 1 litru olivového oleje a zahřívejte ve vodní lázni 5 až 6 hodin, ale nevařte. Následně vše přefiltrujte přes jemné plátno.

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

zobrazit více..
Loading...