Theaflavin
Theaflavin (červeně zbarvený, patří do skupiny flavonoidů) se nachází především v čajích více oxidovaných (enzymatická oxidace), jako jsou tmavější oolongy a černý čaj. Theaflavin se může navázat na určitou skupinu enzymů, která vyvolá reakci s RdRp, enzymem koronaviru, jenž je také cílem léku remdesivir.
Theaflavin a jeho účinky:
- má antivirální, antialergické a protizánětlivé účinky
- zdroj antioxidantů (polyfenoly), podporuje imunitní systém
- snižuje hladinu cukru (snižuje hladinu glukózy v těle) a cholesterolu v krvi
- může působit proti metastázám rakovinných buněk
- prospívá dýchacímu a srdečnímu systému
- prospívá nervovému a trávícímu systému
- podporuje redukci hmotnosti (potlačuje syntézu mastných kyselin a vyvolává oxidaci mastných kyselin)
- theaflavin indukuje apoptózu škodlivých buněk, které způsobují Parkinsonovu chorobu, zpožďuje její nástup nebo zastavuje její progres
- inhibuje fluktuace cytokinů, které stimulují pohyby buněk směrem k zánětu, infekci a traumatu
Přírodní zdroje Theaflavinu:
- Camellia sinensis (sušené listy)
Kontraindikace: nevhodný pro těhotné a kojící ženy
29.3.2020 Vědecký tým z tchajwanské nemocnice Chang-Gung Memorial v okrese Ťia-i zjistil, že theaflavin, jedna ze složek čaje, by mohla mít potenciál při boji proti koronaviru SARS-CoV-2.
https://www.epochtimes.cz/2020/03/29/tchajwansti-vedci-zkoumaji-slozku-caje-ktera-by-mohla-byt-ucinna-v-boji-proti-novemu-koronaviru/
https://www.naturalpedia.com/theaflavin-sources-health-benefits-and-uses.html