Solein

Solein je "sluneční, elektrické jídlo" nebo nová sci-fi strava, která může zachránit planetu od nedostatku potravin? Pomohl být tento protein, který se vyrábí z mikrobů (mikroorganismy v kapalině jsou napájeny bublinami oxidu uhličitého a vodíku, které jsou uvolněny z vody pomocí elektrické energie vyráběné ze solárních panelů, vytváří proteiny, jež se pak suší na prášek), vody, oxidu uhličitého a vodíku, a to vše za pomoci obnovitelné energie, zejména solární, řešením současných klimatických změn a mohl by zastavit kácení pralesů v Argentině a Brazílii pro pěstování potravin? V roce 2021 se ve Finsku předpokládá komerční start výrobku Solein (Solar Foods, Dr. Pasi Vainikka).

Solein a stručné informace:

  • Pro produkci nepotřebuje zemědělskou půdu (lze použít i na poušti kde je dostatek sluneční energie) a vystačí jen s minimem vody, produkce není omezena klimatickými podmínkami a požadavky na plochu při stejné produkci je podle odhadu až 20 000krát méně, než je potřeba k produkci stejného množství potravin (např. pěstováním sóji). Pro produkci všech bílkovin, které potřebuje současný svět,potřebuje elektrické jídlo Solein menší plochu než stát Ohio
  • Výroba připomíná vaření piva nebo mléčné kvašení. Kvasinky se dají do vody, do které se přidává oxid uhličitý a vodík. Oba komponenty jsou vyráběny z ovzduší pomocí obnovitelných zdrojů energie
  • Další unikátní vlastností Soleinu je to, že si uhlík z oxidu uhličitého dokáže vzít, aniž by k tomu potřeboval cukr.
  • Vzniklý protein až stokrát šetrnější k životnímu prostředí než jiné zdroje bílkovin, včetně těch, které se vyrábí z rostlin
  • Je cena se předpokládá na úrovni 5 - 6 eur za jeden kilogram prášku
  • Produkt může být vyroben kdekoliv na světě, včetně oblastí, kde tradiční produkce proteinů nebyla nikdy možná
  • Solein vypadá a chutná jako běžná pšeničná mouka (obsahuje 50 až 60 % proteinů, sacharidy a tuk), lze ho přidávat do jogurtů, smoothie, těstovin, chleba a dalších potravin
  • Lze tuto technologii (fotosyntéza je nahrazena vodíkem) použít i na jiné obory (výroba celulózy a lignitu) a snížit tak naši uhlíkovou stopu na zlomek současné velikosti?
  • Známe důsledky konzumace Soleinu na naše zdraví, psychiku, přírodní prostředí?

Lze technologii  použitou při výrobě SOLEINU(fotosyntéza je nahrazena vodíkem) použít i na jiné obory (výroba celulózy a lignitu) a snížit tak naši uhlíkovou stopu na zlomek současné velikosti?

 

zobrazit více..
Loading...