Slizové látky

Některé rostliny a semínka obsahují slizovité hlenovité látky (polysacharidy), které ve vodě bobtnají, zmírňují a uklidňují sliznice jícnu, žaludečního a střevního traktu (tím prospívají snadnému vyprazdňování). Díky produkci slizu tím zadusí baktérie.

  • Slizy jsou glycidy, ve vodě silně bobtnají, mají viskózní charakter a proto se používají při zácpě. Pokrývají a chrání sliznice, snižují účinek některých kyselin a zabraňují jejich pronikání k zaníceným místům

Bylinné zdroje slizových látek:

  • podběl, jitrocel, sléz proskurník - uklidňuje podrážděné sliznice hrdla
  • kostival, aloe vera - podporuje hojení ran (zvláčňující účinek)
  • lněné semínko
  • chia semínka
  • proskurník lékařský
  • sléz lesní
  • lišejník islandský

Slizy a jejich použití:

  • jako projímadla
  • při střevních, hrtanových a ústních onemocněních (zadusí baktérie)
zobrazit více..
Loading...