Rýmovník

Rýmovník nebo molice, moud (Plectranthus argentatus) je léčivá aromatická byinka dorůstající výšky až jednoho metru, která je vzhledem podobná listům kopřiv, obsahuje vonné silice (voní jako eukalyptus), karvakrol, thymol, omega-6 mastné kyseliny, vitamín A a C. Obsahuje vonné silice připomínající vůni eukalyptu, meduňky a mentolu.

  • v současnosti je rýmovník velmi populární jako domácí léčba při rýmě a nachlazení

Rýmovník (molice) a jeho účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • prevence chřipky, přírodní antibiotikum
  • zdroj antioxidantů, působí jako prevence rakoviny (zpomaluje její progresi)
  • při rýmě, bolestech v krku a nachlazení (stačí utrhnout jeden až dva listy, promnout je v prstech a inhalovat jejich vůni), při začínající rýmě si můžeme dát do nosní dírky kousek listu rýmovníku
  • uvolňuje nosní dutiny (silice z listů podporují vylučování hlenu), rýmu a mírní kašel (sirup, inhalace - čerstvé listy)
  • při dýchacích potížích, zánětu průdušek a dýchacích cest,, při astmatu
  • prospívá astmatikům při dýchání v místnosti
  • při žaludečních křečích, jaterních poruchách, ledvinových a žlučníkových kamenech
  • na oděrky, spáleniny (výluh) - urychluje hojení
  • podporuje detoxikaci organismu
  • působí proti stresu, psychickým potízích a úzkosti
  • snižuje vysokou hladinu LDL cholesterolu
  • odpuzuje hmyz (mouchy, komáry, mšice atd.), včetně molů (přírodní repelent)
  • při vysokém tlaku, cholesterolu a srdečních potížích
  • vhodný pro odčervení střev a desinfekci zažívacího traktu
  • podporuje odvodnění organismu i při otocích končetin
  • při zánětu průdušek, urychluje hojení poraněné pokožky (mast)
  • při bolestech hlavy
  • má schopnost snižovat artritické bolesti zvýšením regenerace kloubů (esenciální olej z rýmovníku)
  • prospívá při revmatismu
  • pomáhá udržovat hladké fungování ledvin a celého lymfatického systému
  • působí proti střevním parazitům (čaj)
  • rýmovník a jeho silice působí jako repelent proti komárům či jiným zvířatům
  • silná vůně nakrajených nebo drcených listů působí proti molům v potravinách
  • sladidlo do čaje (rýmovníkový sirup)
  • v místnosti s rýmovníkem pěstovaným v květináči se lépe dýchá a současně odpuzuje nepříjemný hmyz

Rýmovník, schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Použití: na přípravu nálevu, sirupu, na výrobu masti, jako koření k jídlů, na inhalace

  • tip: pokud máte ucpaný nos (nebo problémy s dýchacími cestami), večer před spaním si utrhněte čerstvý list rýmovníku, zlomte ho a důkladně nasajte jeho vůni (případně si list rýmovníku dejte do nosní dírky)
  • rýmovník můžeme v kuchyni používat jako šalvěj lékařskou, na dochucení zvěřiny, do marinády, na grilování masa
  • zelené listy ale můžete použít i k dochucení zeleniny či jako přísadu do polévek

Kontraindikace: použití rýmovníku konzultujte s lékařem, vnitřní užití je zakázáno kvůli vitamínu K, který ovlivňuje srážlivost krve

Sušení: listy sušíme na větraném místě do teploty 40°C, sušení trvá dlouho, skladujeme v uzavřených nádobách

Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)

Výskyt, stanoviště: pokojová rostlina na světlém slunném místě (východní nebo západní strana), nesnáší nadměrnou zálivku (čerrají a schnou listy), přes léto může být venku, nesnáší mrazy

  • Rýmovník totiž díky svému původu miluje světlo natolik, že ho v letních měsících neváhejte přemístit na balkon, terasu nebo do zahrady, nemá ráda průvan, to se projevuje žloutnutím a vadnutím
  • přílišná zálivka totiž způsobuje černání listů a jejich vadnutí, které může vyústit až v uhynutí celé rostliny
  • léčivé listy můžete vlivem rychlého růstu sklízet průběžně

Barva květů: světle modro - fialová

Vůně: výrazná aromatická po rozemnutí listů (směs vůní máty, kafru a meduňky)

Listy: oválné (vejčité) zoubkované kožovité listy

Lodyha: přímá, poléhavá se čtvercovým průžezem

Sběr: listy, sklízí se průběžně během roku

Plod:

Množení: dobře se množí řízkováním, stačí ponořit do vody

  • pravidelně zaštipujeme dlouhé výhonky,podpoříme tak jejich rozvětvování a košatění

Magie bylinek:

Lidové názvy: španělský tymián, molice, citrónový rýmovník, kubánské oregáno, mexický nebo řecký eukalyptus

Signatura: chlupaté listy, po promnutí listy uvolňují vonnou silici

  • poměrně rychlý růst

Jak připravit nálev z listu rýmovníku?

1 - 2 listy rýmovníku zalijeme 250ml vřelé vody a necháme louhovat cca 20 min, scedíme a popíjíme

  • při bolestech hlavy, vysokám krevním tlaku, nachlazení (vnitřně)
  • na hojení drobných ran a popálenin (vnější použití)

Rýmovník, jak vyrobit mast?

cca 30 - 40 nařezaných listů rýmovníku necháme povadnout a přidáme je do rozehřátého 200g vepřového sádla (kokosový olej, kosmetická vazelína) a necháme vzkypět (nebo 30 min. na mírném ohni) promícháme, potom necháme 24 hodin odstát, druhý den můžeme přidat ještě cca 10-20 nařezaných listů a necháme vzkypět, necháme vychladnout cca 24 hodin, přecedíme a přelijeme do uzavíratelných sklenic, skladujeme v chladnu a temnu. Můžeme při přípravě také přidat několik kousků hřebíčku, aby mast případně neplesnivěla. Alternativně do masti můžeme přidat po grsi levanduli, heřmánek, květy měsíčku lékařského a několik kapek esenciálního eukalyptového oleje - podporují a umocňují hojivé a desinfekční účinky masti. Mast skladujeme v ledničce.

  • při rýmě natíráme pod nosem (můžeme si před začátkem rýmy dát do nosní dírky kousek listu rýmovníku)
  • mastí potíráme hrudník a dutiny mastí (zánět průdušek a dutin)
  • při nachlazení a rýmě si můžeme také mastí masírovat chodidla
  • hydratuje vysušenou pleť
  • urychluje hojení ranek na kůži
  • při ekzémech či po bodnutí hmyzem
  • mast uvolňuje ucpaný nos

Recept jak vyrobit rýmovníkový sirup za studena (vařením nezničí prospěšné látky):

do uzavíratelné důkladně umyté sklenice dáme první vrstvu cca 1-2 cm cukru (třtinového) a druhou 1-2 cm silnou vrstvu čerstvých listů rýmovníku (mohou být nakrájené), zlehka upěchujeme a tak postupujeme až do 80- 90% výšky sklenice (poslední vrstva musí být cukr), nakonec můžeme přidat 2-4 ks hřebíčku, skořici nebo kyselinu citronovou (nebo plátek citrónu na každou vrstvu, nebo pokapeme citronovou šťávou) a necháme směs macerovat 20 - 40 dní ve stálé teplotě, nejlépe na slunci, aby listy pustily šťávu. Provádíme průběžnou kontrolu (pokud dojde k pesnivění, obsah vyhodíme), až nám vznikne hustá tekutina, přelijeme přes plátno do čistých uzavíratelných sklenic a nakonec zalijeme vždy cca 2-3 mm vrstvou alkoholu a uzavřeme, skladujeme v suchu a chladnu.

  • pokud se vytvoří plíseň, obsah vyhoďte, nelze používat
  • užíváme denně 1 - 3 lžičky denně

Rýmovníkový sirup, 1000ml

Omyté listy rýmovníku natrhejte na malé kousky (při řezání nožem se ztrácí vitamíny) a spolu s citrónem a pomerančem nakrájenými na kolečka vložte do vhodné nádoby. Ingredience zalijte horkou vodou a nechte 24 hodin macerovat. Poté nálev sceďte, přidejte cukr a vařte na mírném ohni. Po dosažení sirupové konzistence nalijte hotový sirup například do láhví od alkoholu.

  • 35 listů rýmovníku
  • 1–2 citróny
  • 1 pomeranč
  • 1 litr vody
  • 1 kg krystalového nebo třtinového cukru

Recept: rýmovníkový sirup vařený

listy rýmovníku (20 - 30ks) společně s plátky jednoho citrónu dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly suroviny ponořené, zakryjeme pokličkou a necháme odstát jeden den, potom druhý den scedíme směs a přivedeme k varu, pak ztlumíme oheň (aby směs mírně bublala) a přisypeme cukr a občas promícháme až směs začne medově houstnout (pozor, aby nezačal pěnit a neutekl z hrnce), přelijeme do uzavíratelných skleniček, necháme zchladnou (sirup může hodně zhoustnout) a zalijeme malou vrstvou alkoholu. Skladujeme v chladném místě.

Jak vyrobit olej z rýmovníku?

Opláchnuté a osušené listy naskládejte do vhodné nádoby a zalijte olejem tak, aby byly listy ponořené. Po čtyřech týdnech sceďte a listy vyhoďte.

  • 10 čerstvých listů rýmovníku
  • 1 litr panenského olivového oleje

Zdroj: Recepty bylinkářky Mudr. Aleny Hamplové

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

Loading...