Probiotika
Podle WHO jsou probiotika živé mikroorganismy, které při podávání v dostatečném množství mají příznivé účinky na zdraví. Mohou se nalézt v některých potravinách, stejně jako v lécích a doplňcích stravy.
- psychobiotika jsou probiotika, která produkují neuroaktivní látky a ovlivňovat funkci mozku
Probiotika, tzv. „kamarádské“ bakterie
Lactobacillus, Bifidobacterium, Saccharomyces ... ty latinsko - znějící jména možná pro vás nic neznamenají? Přesto je pravděpodobně konzumujete bez toho, abyste o tom věděli (např. když jíte jogurt, sýr, zelí). Při požití ve vysokých koncentracích mají tyto "dobré" bakterie a kvasinky příznivé zdravotní účinky a získají tak status probiotik .
Všechny probiotika nejsou stejné a každý má své vlastní účinky. Některé přežívají jen velmi krátce v zažívacím traktu a jsou zničeni v žaludku, zatímco jiné doputují až do stolice. Probiotika se neusazují v bakteriální flóře (střevní nebo vaginální) a jejich účinek je pouze dočasný. Je třeba je pravidelně absorbovat, aby měly potřebný efekt.
Poruchy trávení, primární prokázané indikace pro probiotika
Probiotika mají velkou hodnotu: mohou zabránit dysbióze v některých klinických situacích a podporují rekonstrukci mikroflóry během a po dysbióze. Prozatím jsou zažívací poruchy primárními indikátory, ve kterých některé probiotika prokázaly svou účinnost. Probiotikum Saccharomyces boulardii snižuje riziko hromadění spojené s antibiotiky o polovinu a může snížit dobu trvání a závažnost gastroenteritidy, zatímco probiotický Bifidobacterium infantis zlepšuje střevní komfort v případech syndromu dráždivého střeva.
Přírodní zdroje probiotik:
- tvrdé sýry, nepasterizované mléko
- kvašené zelí, má probiotické schopnost a zdrojem vlákniny, minerálů a vitamínů
- kvašené okurky a zelenina
- kefír, vyrábí se fermentací mléka s kvasinkovým nebo bakteriálním fermentačním startérem
- vodní kefír, vyrábí s pomocí tibi krystalů, což jsou japonské mořské krystaly
- cottage, kyška, podmáslí, jogurt
- kombucha
- fermentované sójové výrobky
- chlorella, zdroj probiotik a prebiotik, podporuje mikrobiotu, dokáže odstranit také problémy se zažíváním, jako je třeba nadýmání či plynatost
- inulin - bifidní stimulátor, tj. podporuje rozvoj užitečné střevní mikroflóry, která posiluje celkovou imunitu těla
- jablečný ocet
Probiotika a jejich příznivé účinky
- Působí preventivně proti rozmnožování škodlivých mikrobů
- Zlepšují vstřebávání živin
- Příznivě působí na peristaltiku střev
- Podporují imunitu, prospívají trávení
- pozitivně ovlivňují střevní mikrobiom
- podporují regeneraci tkání a regulují chuť k jídlu
- dokáží zlepšovat náladu
Kdy nám mohou probiotika pomoci?
- při poruchy trávení
- při průjmech
- při nadýmání
- při zvýšené tvorbě střevních plynů
- při syndromu dráždivého střeva