Popenec břečťanovitý

Popenec břečťanovitý (Glechoma hederacea, Zádušník brečtanovitý Popenec obecný,  popenec břečťanolistý) je léčivá drobná plazivá bylinka s drobnými modrofialovými kvítky podobnými květům hluchavky a srdčitými lístky. Popenec obecný obsahuje množství silic, hořčin, tříslovin, stopových prvků a vitaminy A a zejména C.

Popenec břečťanovitý a jeho účinky:

  • zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
  • výborně tlumí průjmy
  • pomáhá vyléčit bolesti hlavy (aromatická vůně z listů)
  • napomáhají k rychlému hojení, odstraňuje podlitiny a záněty (listy)
  • má dezinfekční a hojivé účinky
  • i zánětu horních cest dýchacích a při chronickém kašli, pomocník při léčení zánětů horních cest dýchacích, protože se podílí na rozpouštění hlenů
  • podporuje trávení i látkovou výměnu
  • na křečové žíly (mast)
  • působí na tvorbu žluči, podporuje trávení, podporuje chuť k jídlu
  • sušený i čerstvý v kuchyni místo pepře
  • tinktura z popence se používala i proti ledvinovým
  • čerstvé listy jsou zdrojem vitamínu C a chlorofylu
  • hojivé, dezinfekční i močopudné účinky
  • pomáhá při poruchách trávení a nadýmání
  • podporuje látkovou výměnu, využívá se proti únavě a vyčerpání fyzickému a hlavně duševnímu nebo do přírodních detoxikačních kúr
  • obklady, koupele, olej a masti z popence se užívají na špatně se hojící rány, tlumí záněty kůže i svědění při alergických vyrážkách a ekzémech, pomáhají také při křečových žilách
  • více

Popenec břečťanovitý (Glechoma hederacea), schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • nemá

Použití: mladou kvetoucí nať do polévek, salátů, pomazánek, na přípravu čaje, bylinkového másla, tinktury, sirupu, oleje a masti

  • popenec je perfektní třeba v míchaných vajíčkách – stačí dvě lžičky, nakrájené nadrobno

Skladování: v uzavřených nádobách, suché temné místo, při zvlhnutí má sklon k hnědnutí a tím zrácí účinek

Sušení: ve stínu nebo při umělém sušení za teplot do 40 °C, nať je třeba sušit velmi opatrně, protože silice v ní obsažená je prchavá, proto sušený popenec uchovávejte v dobře uzavřené nádobě a chraňte před světlem.

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Stanoviště, výskyt: slunná místa, roste hojně na okrajích lesů a křovin, podél cest a na stráních od nížin do hor, na vlhkých polích, zahradách, preferuje půdy vlhké až mokré

  • Malolhotský potok - rybník hráz
  • Veselí

Čeleď: hluchavkovité (Lamiaceae)

Vůně: výrazná aromatická, kořenitá

Listy: srdčité

Sběr: sušená nať v době květu (od dubna do června)

Barva květů: modro - fialová

Vůně: aromatická

Chuť: nahořklá, ostrá, svěží, zemitá

Sušení květů: sušíme v tenké vrstvě, pokud možno rychle, ve stínu, do teploty 40 °C

Záměna: popenec obecný

Lidové názvy: oponka

Signatura: na rostlině se nachází malé chloupky, takže konzumace větších kusů není příjemná

Jak vyrobit mast z popence?

Plnou hrst nakrájené popencové nati smíchejte se čtvrt kilem domácího vepřového sádla (nebo čtvrt litrem kokosového oleje) a nechte do druhého dne louhovat, poté krátce povařte a přeceďte

Jak připravit netradiční bylinkové máslo:

bylinky posekáme najemno (popenec, petrželová nať, mladé jarní kopřivy, česnek, himalájská sůl, přidat můžeme také kurkumu), přidáme prolisovaný strouček česneku, vše promísíme se změklým máslem a necháme ztuhnout v lednici.

Popencový med

Popenec zalijeme vodou, necháme přejít varem a necháme 20 minut vyluhovat. Scedíme. Přidáme med a pomalu za občasného míchání zahříváme, až se vše spojí.

  • 60 g sušené natě popence
  • 1 l vody a 1 l medu

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

Loading...