Pažitka

Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum, Cesnak pažítkový) je aromatická trsovitá bylinka (naťová zelenina, nejpopulárnější české koření) s typickými trubkovitými listy, dorůstá výšky 25 - 50cm, je zdrojem vlákniny, allicinu, fenolových antioxidantů (karoteny zea-xanthin a lutein), vitamínu A, C, B1, B2, B3, B9, K, flavonoidy a minerálů (síra, soli vápníku, sodíku, fosforu, draslíku, železa). Pažitka je značně variabilní rostlinka. Botanicky náleží k druhu česneku a daří se jí nejen po celé Evropě, ale také v Asii, Severní Americe, a dokonce i na Sibiři či Kamčatce. Snadno ji vypěstujete v květináči v bytě, ve skleníku nebo na záhonku na zahrádce.

  • pažitka lesní (pobřežní horská)
  • pažitka čínská, je mohutnější
  • pažitka zahradní

Pažitka pobřežní a její účinky:

Upozornění: níže uvedení uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.

  • má velmi nízký obsah kalorií, 100 g čerstvých listů obsahuje pouze 30 kalorií, obsahuje více rostlinné vlákniny než ostatní zástupci cibulovitých rostlin jako cibule, šalotka, pórek a podobně
  • jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu K, který má potenciální úlohu pro zdraví kostí, a to podporou tvorby kostí a jejich posilování, pomáhá předcházet poškození neuronů v mozku, a tím se podílí při léčbě a zpomalení postupu Alzheimerovy choroby
  • obsažená kyselina listová (B9) je nezbytná pro syntézu DNA a buněčného dělení, přiměřené množství kyseliny listové v potravě během těhotenství může pomoci zabránit defektem neurální trubice plodu dítěte
  • povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje trávení
  • podporuje zdraví očí - zdroj zeaxantinu a luteinu
  • karoteny zea-xanthin a lutein pomáhají chránit lidské tělo před rakovinou plic a ústní dutiny
  • prevence kardiovaskulárních onemocnění obecně
  • významně snižuje krevní tlak
  • prevence aterosklerózy a cévních příhod, jakož i infarktu myokardu
  • stimuluje produkci kolagenu, a ten je nezbytně potřebný pro tvorbu nových krevních cév, buněk a tkání
  • prospívá také oběhovému systému, protože snižuje krevní tlak
  • zpomaluje postup Alzheimerovy choroby
  • působí proti střevním parazitům a plísním
  • podporuje mozek a mozkové funkce
  • podporuje imunitní systém (vitamin C)
  • vitamin K je důležitý při udržování minerální hustoty kostí a jejich integrity (onemocnění osteoporózou či artritidou), může přispět k produkci osteokalcinu, který je zásadní součástí udržování minerální hustoty v kostech
  • má diuretické a antibakteriální účinky podobně jako česnek
  • má antivirové a antihoubové účinky
  • podporuje stavbu kostí, hybnost svalů a jejich posilování
  • díky obsaženému alicinu a kvercetinu snižuje hladinu LDL cholesterolu
  • alicin také snižuje tuhost cév a tím pažitka snižuje celkový krevní tlak
  • má fibrinolytické účinky, které odstraňují sraženiny v cévách, což pomáhá snížit celkové riziko ischemické choroby srdeční (ICHS), periferní cévní onemocnění a mrtvice
  • podporuje tvorbu trávících šťáv, trávení a očistu střev, zmírňuje potíže zažívacího traktu
  • zdroj elektrolytů, které zajišťují rovnováhu tekutin v těle
  • snižuje chronický zánět a podporuje absorpci tuků (nízký obsah kalorií)
  • pažitka mírní bolesti při spálení a bolestech v krku (Římané)
  • léčebné využití se datuje až do roku 3000 před n.l.

Použití: na dochucování pokrmů, do polévek, pomazánek, na brambory, místo soli, květy do jarních salátů

  • vhodná je kombinace s petřželí
  • tepelnou úpravou ztráci pažitka svou vyjímečnou chuť a hlavně obsažené cenné vitamíny
  • jedlé jsou i květy,  jejich aroma se velmi blíží aromatu stonků

Chuť: podobná cibuli

Kontraindikace: použití konzultujte s lékařem

Skladování: zmrazení, nejvhodnější je však čerstvá

  • pažitka v soli se uchovává stejně jako zelená petržel. Mladá pažitka se drobounce nakrájí, petržel useká a na míse promíchá se solí. Dá do skleničky, hodně stlačí, nahoru dá vrstva soli. Zaváže a schová. Pažitka i petržel podrží svou chuť. Polévka, kterou zeleninu kořeníme, se solí jen málo.

Čeleď: amarylkovité (Amaryllidaceae)

Výskyt, stanoviště: v lesích, na pasekách či na krajích řek a potoků

Barva květů: fialová, kvete od května do srpna

Vůně: po rozemnutí v prstech aromatická

Chuť: pikantní cibulová

Listy: kulovité, duté

Lodyha:

Sběr: sežezáváme stonky Od jara do podzimu), květy (jsou jedlé)

Plod: tobolka

Magie bylinek: cikáni používali pažitku na věštění, věřilo se také, že odpuzuje hmyz a nepustí do domu zlo

Pořekadla, pověry: Říká se, že když pažitka neroste a schne, má se k ní dát kámen!

Permakultura: z rostlinky lze vytvořit postřik na jabloně. Je účinný proti mšicím a houbovým chorobám

  • pažitku nestříhejte blízko zeminy, jinak bude usychat
  • pažitka pořebuje dostatek vláhy, slunce a prostoru, čas od času také vyžaduje dostatečné zahnojení kvalitním a výživným hnojivem – zkuste třeba výluh z kopřiv (jícha)
  • v  roce druhém vykvétá krásnými fialovými květy

Množení: semeny, dělením trsů

Lidové názvy: šnytlík, šnytlich, šmidliňk, šmitlík, luček

Signatura: dutý stonek zakončený špičkou

HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK

zobrazit více..
Loading...