Ořešák

Ořešák královský (Juglans regia) je mohutný rozložitý strom dorůstající výšky až 40m (staří i 200 roků). Zdravý strom v plném růstu dokáže za rok vyplodit až 50 kg jedlých vlašských ořechů. Ořešák je schopný takzvané alelopatie: do půdy kolem sebe vylučuje toxickou látku juglon, která potlačuje růst vegetace. Látka brání u napadených rostlin řádnému fungování fotosyntézy nebo přijímání vody a ty pak velmi rychle umírají.

Ořešák královský, jeho účinky a použití:

  • dřevo se pro jeho odolnost, lesk a třpyt používá při výrobě podlah, hudebních nástrojů, nábytku a pažby pušek
  • ořechy podle trvrdosti skořápky dělíme na: papíráky, polopapíráky a kameňáky
  • hojí rány, zastavují krvácení (listy)
  • mají antifungální účinky, působí proti parazitům (listy)
  • ulevují od bolesti, posilují imunitu (listy)
  • k léčbě paradontózy a kožních chorob (tinktura)
  • na potlačování a léčení úplavice, otrav a pro lepší trávení (listy)

Ořešák královský (extrakt), schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU:

  • Antioxidant
  • Hladina lipidů v krvi - metabolismus lipidů
  • Normální činnost ledvin
  • Normální funkce střevního traktu (pravidelnost)
  • Přirozená obranyschopnost - odolnost

Astrologie:

Symbolika:

Použtí listů: na přípravu odvaru, tinktury

Tvrdost dřeva: tvrdé, pevné a přitom rychle rostoucí dřevo

Stanoviště: slunná místa

Barva dřeva: světlá

Kůra: černošedá borka

Barva květu: kvete od dubna do května

Barva ohně:

Čeleď: ořešákovité (Juglandaceae)

Sběr: vlašský ořech obsahuje 60% tuků (zejména omega 3), 20% proteinů, vitamíny skupiny B, betakaroten, zinek, fosfor, hořčík a drasík, listy, oplodí, pupeny

  • zelené (které po dozrání ořechů černá) oplodí vlašského ořechu sbíráme v červenci a srpnu
  • čerstvé listy sbírané v červnu se používají k přípravě odvaru (sekají se na drobno)
  • z jarních pupenů se připravuje tinktura nebo mast
  • nezralé oplodí se také používá na přípravu tinktury, která působí na bakterie a různé toxiny v trávícím traktu
  • mřížky (přepážky) mezi půlkami vlašského ořechu

Plod: vlašský ořech

Lidové názvy: vlašáky

Signatura: tvar vylouskaných vlašských ořechů se podobá lidskému mozku

  • ořešák má silný kulovitý kořen
  • ořechy při loupání barví prsty (vyčistíme je citrónem)

Permakultura: listy ořešáku nejsou vhodné do kompostů, protože jejich rozklad trvá déle než u jiných listů (dáváme je do kompostu na oddělené místo)

  • díky listům ořešáku, které mají fungicidní a baktericidní účinky a odpuzují hmyz, bylo dříve doporučováno sázet ořešáky v bezprostřední blízkosti hnojišť, kravínů a zemědělských obydlí
  • plodí po cca 15 letech

Historie:

Vlašské ořechy jsou zdrojem proteinů, omega 3 kyselin, draslíku, zinku, vápníku, hořčíku, selenu, manganu, vitamínů skupiny B

Vlašské ořechy a jejich účinky:

  • působí proti pocení nohou (odvar z listů nebo pupenů se přidává do koupele)
  • prevence proti padání vlasů (odvar z listů nebo pupenů se přidává do koupele)
  • na zmírnění různých ekzémů či lupenky (odvar z listů nebo pupenů se přidává do koupele)
  • listy mají fungicidní a baktericidní účinky a odpuzují hmyz
  • při kožních problémech, podporuje trávení, je prevencí proti zácpě, užívá se při žloutence nebo cukrovce (čaj z listů)
  • při hnisavých vyrážkách, akné a otocích (obklady ze spařených listů)
  • proti vším a omrzlinám (výluh z listů)
  • má antiseptické účinky, dezinfikuje ústa (výluh z listů)
  • posiluje a vyživuje vlasy a dodává jim lesk (ořechový olej i jádra)
  • působí proti depresím a podporuje činnost mozku (jádra vlašských ořechů)
  • jádra jsou vhodné pro vegetariány a diabetiky, protože má nízký obsah cukrů a vysokou výživovou hodnotu
  • snižuje hladinu LDL cholesterolu (jádra)
  • jádra ořechů působí proti předčasnému stárnutí, proti stařecké demenci a podporují zdraví srdce
  • zdroj elektrolytů
  • více

Použití: ze zelených plodů (oplodí) se vyrábí pálenka (likér), na přípravu oleje z vyloupaných ořechů, listy na výrobu tinktury nebo odvaru

  • ořechový olej se používá zejména ve studené kuchyni

Sběr: plod - ořechy, sbíráme pravidelně ty, co spadnou na zem (od září do října)

Skladování ořechů: skladují se na temném suchém místě do teploty 25°C, jejich trvanlivost můžete prodloužit i na více jak 12 měsíců, pokud je skladuje v ledničce, vysušené nelouskané ve skořápce, dobře skladované v suchu a temnu vydrží i několik roků

Sušení ořechů: vylouskané ořechy sušíme do teploty 40°C cca 30 dní, při vyšší teplotě mohou hořknout

Listy ořešáku a jeho účinky (výluh, odvar, tinktura):

  • žaludeční potíže
  • záněty ústní dutiny
  • ořešáková koupel (odvar z listů)

Jak připravit skořápkový čaj (odvar) ?

skořápky z 12 vlašských ořechů necháme macerovat přes noc v 500 ml vody, ráno vaříme cca 20 -30 min, poté dolejeme dalších 500ml vody  a necháme 20 minut louhovat, dosladíme meden, popíjíme několikrát denně

  • vhodný proti kašli
  • rozpouští hleny

Tinktura z přepážek vlašských ořechů:

přepážky z vlašských ořechů zalijeme 40% alkoholem a necháme louhovat cca 21dní a potom scedíme, následně přelijeme do tmavých uzavíratelných skleniček

  • podporuje zdraví srdce a mozku
  • při ateroskleróze
  • normalizuje funkce štítné žlázy
  • při nervových poruchách a stresu

Dávkování tinktury: podle hmotnosti

Jak vyrobit svatojánskou ořechovku z oplodí?

natrháme 15–20 zelených ořechů, omyjeme je, nakrájíme do lahve o větším objemu a přidáme koření (hřebíček, skořici a strouhanou kůru z citronu). Vše zalijte litrem 40% vodky a necháme šest týdnů macerovat. Následně macerát přecedíme a přidáme 500g třtinového cukru rozpuštěného v 500ml vody a opět necháme 4 týdny macerovat. Nakonec přelijeme do uzavíratelných sklenic a uskladníme ve sklepe.

zobrazit více..
Loading...