Navrátilová Miroslava

Mudr. Miroslava Navrátilová (1959), mezinárodně uznávaný odborník, působí ve speciální poradně pro poruchy metabolismu a výživy na Psychiatrické klinice FN Brno a LF MU, kde se už 32 let zabývá poruchami výživy (ortorexie, anorexie, drunkorexie, bulímie atd.)

  • ortorexií nejčastěji trpí lidé, tzv. vyznavači vegetariánství a vegani, zastánci RAW stravy a další
  • ortorexie, porucha příjmu potravy (nejí maso, nejí zeleninu a ovoce, dodržují určité specifické diety atd.)

V novinách mě zaujala zajímavá věta od brněnské lékařky Miroslavy Navrátilové: Jestli toto nezastavíme (myšleno mediální masáž v podobě různých diet, zákazů co ano a co ne ve způsobu stravování) a nevrátíme se k normálnímu stravování, zblázníme se z toho.

  • přibližně polovina žen ve vyspělých zemích drží soustavně nebo v krátkých časových odstupech nějakou redukční dietu (zejména s vyššími příjmy a vyšším vzděláním)

Mudr. Miroslava Navrátilová a její názory, postoje:

  • „Se správným stravováním by měla být spojena i správná, resp. patřičná fyzická aktivita, ze 75% aerobní a z 25% anaerobní, která je prevencí odvápnění kostí a ubývání svalové hmoty. Přiměřená fyzická aktivita nám také dodává tzv. hormony dobré nálady.
  • Jestli toto nezastavíme (myšleno mediální masáž v podobě různých diet, zákazů co ano a co ne ve způsobu stravování) a nevrátíme se k normálnímu stravování, zblázníme se z toho.
  • poruchy příjmu potravy jsou smrtelné diagnozy a musí se k nim s tímto vědomím přistupovat
  • Pokud jsme zdraví, můžeme jíst všechno, je to jen otázka množství, používejte selský rozum a pravidelný pohyb
  • poruchy ve způsobu stravování vedou ke zvýšené depresi a psychickým poruchám
  • největší nebezpečí diet je podle Miroslavy Navrátilové v biochemických a metabolických změnách v těle, které nastávají při nejrůznějších dietách.
  • pokud máme nedostatek potravy dochází tak uvnitř těla  ke katabolismu (rozkladu – pozn. redakce.) bílkovin a pro názornější představu lze hovořit o autokanibalismu
  • v zemích třetího světa mají zdravotní komplikace v důsledku nevhodné výživy kvůli chudobě a nedostatku potravin, a ve vyspělých zemích naopak kvůli nadbytku
  • nejhorší je začít s dietami právě v dětství a dospívání, protože v tomto období není ještě ukončen vývoj dítěte, je tedy třeba ještě větší přísun bílkovin, vitaminů, hlavně vitaminu D, a minerálních látek, zejména vápníku a fosforu,“
  • současné celebrity přispívají svým příkladem s modnímu trendu, hubnutí, detoxikace, diet atd a tím spouští kolo bussinessu pro výživové poradce a výrobce

Ketóza, je biologickém stavu organismu, kdy tělu dodáváme proteiny (bílkoviny) a jen minimum sacharidů a tuků, a pak se začínají tvořit „ketolátky“, které nahrazují sacharidy. (tento způsob stravy byl často důsledkem extrémů - válka, neúroda, nedostatek jídla, tělo tedy přirozeně reaguje na změny ve stravě a přizpůsobuje se měnícím podmínkám) - pokud tento stav trvá déle, může způsobit vážné zdravotní potíže.

  • ketóza je reakce organismu na extrémní podmínky, není to přirozený způsob jeho fungování

Mudr. Miroslava Navrátilová, knihy:

  • Klinická výživa v psychiatrii (2000)

Kontakt: lekarky.brno@email.cz

zobrazit více..
Loading...