Lepek

Lepek (gluten) je skupina tzv. nestravitelný glykoproteinů (je to rostlinný protein, není to nic umělého nebo chemického), které se v lidské stravě vyskytuje od nepaměti. Lepek se vyskytuje v zrnech obilnin (rod trávovité), jedná se například o oves, ječmen, pšenice, žito atd. Trendem současné doby je nepopiratelný fakt, že roste počet osob s intolerancí (nesnášenlivost) na lepek a různými alergiemi (celiakie, autoimunitní onemocnění, atd.).

  • celiakie je autoimunitní onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku, který patří mezi nejbežnější potravinové alergeny (zeslabuje se sliznice tenkého střeva)
  • intolerance na lepek, je vyloučena celiakie
  • potravinová alergie na lepek

Lepek a jeho vlastnosti:

  • dnes je lepek součástí většiny průmyslově vyráběných potravin, protože plní funkci pojidla (je lepivý a v pekárenství se sním dobře pracuje) a změkčovadla
  • z informací v mediích můžeme nabýt mylného dojmu, že lepek je příčinou většiny našich zdravotních problému podobně jako lektiny, realita je takové, že některým lidem mohou tyto proteiny způsobovat vážné zdravotní obtíže a jiným nikoliv (je to závislé od individuálního stavu člověka, jeho dispozic, způsobu stravování a životního stylu)
  • lepek, bílkovina (při nadměrném užívání působí v těla jako toxická látka), která je ve vodě nerozpustná a nabobtná
  • lepek se skládá ze dvou proteinů, gliadinu a dluteinu
  • lepek působí potíže při trávení, omezuje jejich funkci a vstřebatelnost živin z potravy
  • překyseluje organismus a tím vytváří vhodné prostředí pro patogenní mikroorganismy a zhoršuje se tak obranyschopnost organismu
  • může způsobovat průjem, zácpu, nadýmání a zahleňování
  • obsah lepku v současné stravě je mnohonásobně vyšší, než tomu bylo u našich předků, protože se pěstují jiné druhy pšenice a ječmene (má jinou podobu, než měl v minulosti), které mají větší obsah lepku, ale také proto, že je lepek součástí většiny průmyslově vyráběných potravin
  • na obsah lepku májí vliv také nové technolegie mletí a zpracování zrna (odstraňuje povrchou vrstvu zrna a tím mouka ztrácí část vyvažujících látek a zvyšuje se tak obsah lepku až na 30% - dříve to bylo cca 2-3%)
  • bezlepková dieta se stává novodobou módou a výnosným obchodem, současná generace obyvatel měst je posedlá po novinkách ve stravování a neberou v potaz reálné vědecké studie, které neprokázali nadměrnou škodlivost lepku, podobná situace je také u lektinů. Pestrost v jídle a zdravý spanek a pohyb nic nenahradí, ani móda, ani vědecké studie.
  • podle TČM je alergie na lepek, alergie na bílkovinu kravského mléka i další potravinové alergie ve skutečnosti různé formy energetického deficitu na úrovni dráhy sleziny. Tento stav však nemá nic společného s nemocemi sleziny, které jsou známy v moderním lékařství
  • podle doporučení Margit Slimákové je omezení lepku a s ním i obilovin ve formě pečiva, sušenek, koláčů… naprosté většině z nás může jen prospět, lepek není základním kamenen pestré stravy
  • příznakem nerozpoznané celiakie může být i neplodnost zejména u žen

Lepek, příznaky nemoci:

U dětí i u dospělých jsou velmi obdobné. Hlavním příznakem je průjem, který trvá delší dobu a po kterém přichází hubnutí. Pacient trpící celiakií je všeobecně menšího vzrůstu, často trpí nadýmáním a bývá velmi unavený. Celkově si o příznacích jak u dětí, tak u dospělých můžete přečíst více na tomto webu v sekci “Příznaky celiakie”. Jelikož se jedná o nemoc, kterou zatím moderní medicína nedokáže vyléčit, musíte se smířit s celoživotní dietou.

Gluten - lepekTa spočívá ve vynechání všech potravin, které obsahují lepek, který se vyskytuje v žitu, ovse, ječmenu a pšenici. Obecně lze tedy říct, že v případě, že vynecháte všechny potravinové produkty, ve kterých je obsažena mouka z těchto surovin, budete žít plnohodnotný život.

Celiakie

Být celiakem neznamená, že už se nikdy nezakousnete do křupavého pečiva. Znamená to, že si buď takové pečivo musíte doma sami upéct z bezlepkové mouky a nebo vyhledat pekaře, který takové pečivo peče. Spousty receptů na takové produkty, jako je například pečivo, naleznete na internetu. Na začátku vám tato nemoc bude připadat velmi neúprosná. Postupem času ale zjistíte, že i jiné produkty, ve kterých není obsažen lepek, jsou vynikající a mnohdy i více chutné, než žitná mouka.

Zástupce primáře Mudr. Fojtík Ph.D: "Celiakie je chronické autoimunitní onemocnění, které se vyskytuje u geneticky predisponovaných pacientů. Autoimunitní proces vede k atrofii (vyhlazení) klků sliznice tenkého střeva a v důsledku toho dochází k poruše vstřebávání živin. Genetická predispozice se nachází asi u 20 % populace, onemocní však jen 1 až 2 % celkové populace."

MEZI PŘIROZENĚ BEZLEPKOVÉ OBILOVINY A PLODINY patří:

  • proso, rýže, kukuřice, brambory, pohanka, amarant (laskavec), quinoa(merlík)
  • konopí, chia semena, slunečnicová, dýňová, sezamová, lněná semínka.
zobrazit více..
Loading...