Kyselina salicylová

Kyselina salicylová je bezbarvá krystalická organická kyselina (účinkuje jako rostlinný hormon), která je špatně rozpustná ve vodě a vzniká při metabolismu salicinu. Je chemicky příbuzná s aspirinem.

  • Salicin, jehož oxidací vzniká kyselina salicylová, která snižuje horečku a je součástí Aspirinu

Kyselina salicylová, její účinky a použití:

  • na kožní problémy, zejména akné
  • v malém množství povzbuzuje epitel kůže k růstu, ve větším naopak odloučení staré kůže (bradavice, kuří oka)
  • průnikem přes póry odstraňuje přebytečný maz a odumřelé buňky kůže
  • pomáhá odstranit zarudnutí a záněty na kůži
  • užitečný lék proti bolesti a podporuje krevní oběh
  • pomáhat také při prevenci rakoviny tlustého střeva, prsu a plic
  • používá se v kosmetickém průmyslu (proti zánětům kůže, akné atd.)
  • snižuje riziko srdečních záchvatů

Přírodní zdroje kyseliny salicylové:

  • tužebník jilmový, přírodní aspirin, který nedráždí žaludek
  • vrbová kůra, zdroj salicynu, který se v žaludku mění na kyselinu salicylovou
  • violka vonná - fialka, zdroj kyseliny salicylové
  • rajčata
  • kotryhel

Jak vyrobit salicylovou mast?

Loading...