Kapsaicin
Kapsaicin (kapsicin, capsaicin) je rostlinný alkaloid (sekundární metabolit chilli papriček), který je zodpovědný za pálivou chuť papriky a je rozpustný v tucích a alkoholu.
Přírodní zdroje kapsaicinu:
- feferonka
- chilli paprička
- kajenský pepř
- podle vědců také v rajčatech dřímá kapsaicin, stačí je jen probudit
Kapsaicin (Kapsaicinoidy), použití a jeho účinky:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti látek jve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury" (např. Janča, Zentrich, Váňa, E. Havelka, W.D. Storch, Alena Hamplová atd.) či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- při výrobě pepřového spreje
- jako anestetika, pro léčbu trombózy, omrzlin nebo křečových žil
- kapsaicin slouží rostlinám a jejich plodům jako ochrana před predátory
- podporuje metabolismus a podporuje hubnutí díky zvýšení teploty
- je dráždivý a vyvolává pocit pálení v každé tkáni se kterou přijde do styku
- přispívá k podpoře krevní cirkulace, zvýšení rychlosti metabolismu, stimulaci žaludeční sekrece a tím k podpoře zažívání
- kajenský pepř pomáhá zastavit krvácení
- kapsaicin funguje jako přírodní blokátor kalcia
- kapsaicin snižuje hladinu krevního cukru
- ničí bakterie
- působí proti přejídání (tlumí chuť k jídlu zejména u stravy s vysokým podílem tuků)
- analgetikum (proti chronické bolest)
Signatura: ptáci nevnímají jeho pálivost nevnímají a proto podporují další šíření semen