Jilm
Jilm je dlouhověký (dosahuje stáří až 400 roků) opadavý listnatý strom (obsahuje 25-40 druhů), kůra obsahuje vitamíny skupiny B, A, E a K, minerály (selen, hořčík).
- Jilm habrolistý/obecný (Ulmus carpinifolia/laevis)
Jilm (kůra) a jeho účinky:
- dezinfikuje střevo a normalizuje střevní bakterie (kůra) a trávení
- působí proti bolestem a zánětům v těle
- podporuje spávnou konzistenci stolice
- při průjmu a popraskání kůže
- má svíravé a protizánětlivé účinky
- prospívá při překyselení organismu
- na ekzémy, atopické ekzémy, hemeroidy (zevně)
- při zánětech dutiny ústní (kloktání)
- pomáhá trávit mléko při kaseinové intoleranci, neutralizuje přebytečné žaludeční šťávy, staví průjem a působí proti střevním plynům (odvar z kůry)
Použití: odvar z kůry, tinktura z pupenů, dřevo se používá ve stavebnictví, kolářství a na výrobu ohýbaného nábytku, dřevo se používalo na výrobu kvalitních luků
Astrologie: podle Keltského kalendáře je lidem narozeným v tomto znamení (Jilm) přisuzuje pečlivost v plánování, rozvahu a předvídavost, jdou vlastní cestou
Symbolika: v USA je Jilm považovám za symbol svobody a na opak ve starověku symbolem smrti
Tvrdost dřeva: trvanlivé kvalitní pórovité dobře ohebné dřevo
Stanoviště:
Borka: tmavá, rozpraskaná
Barva dřeva: bělavé, nažloutlé až šedé, jádrové je čokoládově hnědé, textura dřeva je fládrová
Barva ohně:
Čeleď: jilmovité (Ulmaceae)
Sběr: pupeny, kůra
Plod: křídlaté nažky
Lidové názvy:
Škůdci: houbovitá choroba (grafióza)
Signatura: rychle rostoucí dřevina
Monožení: vegetativně
Permakultura:
Historie:
Jak připravit odvar z Jilmové kůry?
lžičku drcené kůry jilmu zalijeme 250 ml horké vody a necháme louhovat cca 20 min.