Jaterník podléška

- roste časně na jaře ještě před tím, než stromy získají listí. Po odkvětu nadzemní část umírá a do léta je úplně pryč
Jaterník podléška a její účinky:
Upozornění: níže uvedené informace (připisované vlastnosti ve smyslu zabránění určité lidské nemoci, schopnosti zmírnit ji nebo ji vyléčit) nejsou schválená zdravotní tvrzení dle platných nařízení EU a nelze tyto účinky považovat za schválené lékařské účinky, jde tedy o neschválené nepotvrzené tvrzení, přestože byly převzaty z "odborné literatury"či informačního a vyhledávacího portálu seznam.cz. Provozovatel stránek AWAshop.cz upozorňuje, že nezodpovídá za špatné vyložení uvedených informací.
- zde uvedené informace s výrobkem nesouvisí a mají pouze informativní charakter (chcete-li)
- používala se jako náhražka černého čaje
- bylinka pečující o játra a žlučník
- při onemocnění horních cest dýchacích (doporučuje bylinkářka Jarmila Podhorná)
- na nemoci jater a žlučníku (záněty jater, cirhózu jater, oslabená játra, zvětšení jater, žlučové kameny a písek, podrážděný žlučník a slezinu)
- močopudný účinek, nemoci močového měchýře
- k zastavení krvácení - přikládáním listů jaterníku na rány
- nálev se používal pro usnadnění odkašlávání, pomáhá při onemocnění dýchacích cest, zevně jako kloktadlo
- čistí ucpaná játra, vypuzuje moč a písek, čistí ledviny a měchýř
- působí antibakteriálně při onemocněních jater, při chronické bronchitidě a tuberkulóze
- je vhodné ho kombinovat s bylinkami s podobnými či podpůrnými účinky
Použití: na přípravu čaje, na přípravu tinktury
Skladování: suché, temné místo v uzavřených papírových obalech
Kontraindikace: nejsou známé
Stanoviště:
- Veverská Bitýška
- Lomnička, Lysá
- Předklášteří
Čeleď: patří do pryskyřníkovitých (Ranunculaceae)
Půda: na výživnějších, mírně kyselých až mírně zásaditých
Místo: vyžaduje polostín, v listnatých a kombinovaných lesích
Sběr: květ, kvetoucí nať, březen - duben
Sušení: v tenké vrstvě ve stínu do teploty 40°C
Barva květů: fialová, bílá
Výskyt, stanoviště:pod liskami v listnatých i jehličnatých lesích
Lidové názvy: podlístka, podlíška, jaterník
Signatura: pravidelný trojcípý tvar listů
Jak připravit čaj z jaterníku?
2 lžíce jaterníku nebo níže uvedené směsi zalijeme 500 ml vařící vody a necháme 20 minut louhovat. Přecedíme a pijeme 2x-3x denně nalačno asi 30 minut před jídlem.
ingredience na přípravu čaje na potíže s játry: 5 dílů listů jaterníku, 5 dílů natě řepíku, 5 dílů kořenu pampelišky, 5 dílů kořene čekanky, 5 dílů natě benediktu, 4 díly natě třezalky, 4 díly květu heřmánku, 4 díly natě rozrazilu
HERBÁŘ, ROSTLIN A BYLINEK